Четвер, 25.04.2024, 04:01:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
 
Архів новин
Головна » 2013 » Лютий » 26 » У Заповіднику "Давній Галич" професор Василь Шендеровський презентував свою книгу «Знамениті українці»
20:56:52
У Заповіднику "Давній Галич" професор Василь Шендеровський презентував свою книгу «Знамениті українці»
25 лютого в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбулася зустріч галицької інтелігенції з доктором фізико-математичних наук, професором, виконавчим директором Міжнародного енциклопедичного бюро з фізики, віце-президентом Українського фізичного товариства Василем Шендеровським. Разом з тим Василь Андрійович має іншу сферу зацікавлення – він є автором ряду книг, що розповідають про геніальних людей нашого краю, всесвітньо відомих українців, що зробили вагомий внесок до скарбниці світової науки і культури. 
Власне, в Галичі В. Шендеровський презентував свою книгу «Знамениті українці». Як зазначив, відкриваючи захід завідувач науково-освітнього відділу Національного заповідника «Давній Галич» Богдан Струк, немає більшого задоволення, ніж спілкування з непересічними людьми. А саме такою людиною є Василь Андрійович Шендеровський.
Насамперед галичани переглянули фільм, який розповідає про В. Шендеровського. Після цього взяв слово сам науковець і дослідник нашої минувшини. Народився Василь Шендеровський на Буковині, в селянській родині. Закінчивши школу, пов’язав своє життя з фізикою. Він є автором сотень наукових праць, сценаріїв науково-популярних кінофільмів, разом з ведучою Еммою Бабчук підготував більше 200 випусків літературно-художньої програми «Нехай не гасне світ науки» на Першому каналі Національної радіокомпанії України, видав двотомник з такою ж назвою, де відкрив землякам до сотні маловідомих, репресованих і замовчуваних донедавна світочів української науки, культури, літератури. Завдяки наполегливості і праці Василя Шендеровського перевидано перший повний канонічний переклад Біблії, здійснений Пантелеймоном Кулішем, Іваном Пулюєм та Іваном Нечуєм-Левицьким, Святе Євангеліє в українському перекладі Пилипа Морачевського. Саме воно налякало тодішню російську імперію і зумовило появу Валуєвського указу 1863 року.
Разом з колегами-однодумцями професор Василь Шендеровський створив унікальний, що не має аналогів у світі, українсько-англійсько-німецько-російський словник фізичної лексики на 30 тисяч слів. 
Василь Шендеровський переконаний, що більшість світових винаходів здійснили люди, яких народила українська земля. Науковець радить не забувати історії, дбати про духовність та майбутнє нашої молоді. Слід викорінювати з себе смертні гріхи нашої нації – меншовартості та зрадництва. Навіть у нелегких умовах не можна втрачати віру, треба щось робити, власним прикладом стверджувати, що ми нащадки славних предків. А Бог допомагає тим, хто робить добро. 
Любов БОЙКО

Переглядів: 536 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024