Четвер, 25.04.2024, 22:13:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Травень » 13 » Учасники міжнародної конференції відвідали Галич
10:19:56
Учасники міжнародної конференції відвідали Галич
10 - 12 травня 2019 року в м. Івано-Франківську відбувалася міжнародна конференція «Велика війна: у військових негараздах, але в єдиному європейському просторі». Учасниками заходу, були як науковці, так і представники неурядових організацій з України, Угорщини, Польщі, Словаччини.
Роботу конференції привітав голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич. Учасники конференції змогли прослухати цікаві наукові доповіді («Перша світова війна і велика східноєвропейська революція: від концепції протистояння до парадигми національного визволення», Володимир Великочий – д. і. наук; «Основні битви в Карпатському регіоні в час Великої війни», Сергій Адамович – д. і. наук; «Особливості вивчення та меморалізації військових поховань Першої світової війи на Прикарпатті», Василь Тимків – директор комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять”), прозвітувати за виконану роботу, обмінятися досвідом, відвідати пам’ятні місця – меморіали та історичні об’єкти.
Одним з етапів роботи конференції було відвідання військового цвинтаря Першої світової війни у м. Галич та ознайомлення з результатами впорядкувальних робіт. Даний населений пункт був обраний не випадково – адже він відомий в історії не тільки, як столиця Галицько – Волинського князівства, а й місце де в 1914 – 17 рр. відбувалися запеклі бої між союзними австро – німецькими військами та російською армією. Завдяки сприянню координаторів проекту «Велика війна: поховання та історична пам'ять», саме Галич було пріоритетно визначено першим місцем, де здійснювалось впорядкування військового кладовища (2018 р.) та встановлено анотаційну таблицю (2019 р.).
Учасників конференції привітав міський голова Галича п. Орест Трачик. Він розповів про зусилля міської влади щодо облаштування місця пам’яті Першої світової війни в Галичі, спроби нав’язання контакту з урядовими структурами Угорщини та Австрії з метою відновлення кладовища і запевнив присутніх в тому, що орган місцевого самоврядування на подальші роки забезпечить прибирання даної території.
Про бойові дії в Галичі та його околиці, історію кладовища гостям розповів старший науковий співробітник відділу охорони культурної спадщини НЗ «Давній Галич» Андрій Чемеринський. Бесіда вийшла двосторонньою, науковці цікавилися способом встановлення імен та прізвищ полеглих, специфікою облаштування кладовищ в австрійський період, а згодом воєводськими інституціями ІІ Речі Посполитої. Гості мали велику зацікавленість Галичем – тому додатково оглянули кладовище Війська Польського та замок.
Місце пам’яті в Галичі зусиллями багатьох стає відомим, воно вже зазначено на певних туристичних маршрутах, про нього знають в Європі. Таким чином, опосередковано полеглі допомагають живим – популяризується історія міста та зростає туристичне зацікавлення його окремими об’єктами.

Переглядів: 281 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024