Четвер, 25.04.2024, 16:54:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Січень » 29 » В Івано-Франківську оберуть проєкт пам’ятного знака Славі Стецько
11:35:29
В Івано-Франківську оберуть проєкт пам’ятного знака Славі Стецько
Сьогодні, 29 січня, в Івано-Франківську провели конкурс на визначення переможця ескізних пропозицій пам’ятного знака Славі Стецько.
Вона була українською політичною діячкою, журналісткою, а також – співорганізаторкою Червоного Хреста УПА, жіночої мережі і юнацтва ОУН.
Як розповів заступник міського голови Олександр Левицький, на конкурсі розглядають три роботи. Заявки подавали чотири автори – Ігор Семак, Володимир Семків, Денис Шиманський та Борис Данилюк. Але Данилюк на конкурс не прийшов і про причину своєї відсутності не повідомив.
“Це буде погруддя Слави Стецько у вишиванці. За нею буде дві напіварки – одна половина символізуватиме старе покоління борців за незалежність, інша – нове. Висота буде 2.5 метри, матеріал – бронза. Ще потрібно буде зробити благоустрій площі”, – сказав Ігор Семак про свій проєкт.
Журі схвально оцінило перший проєкт, сказавши, що обличчя Слави Стецько впізнається добре, а вартість проєкту в 1-1.2 мільйона гривень є відносно невеликою.
Наступним свою ідею представив Володимир Семків.
“Тут буде ідея, що Слава Стецько – юна дівчина, окрилена ідеєю України. Ззаду неї буде розміщено символ ОУН, воно буде гарно читатися. Висота – 2.5 метра, матеріали – сталь і бронза. Ціна пам’ятника – 220 тисяч, а зміни до благоустрою будуть незначними”, – розповів Семків.
Секретар міської ради Віктор Синишин назвав співвідношення постаменту і бюста дещо непропорційним. А Олександр Левицький додав, що в такому варіанті знижується впізнаваність пам’ятника, але молоде обличчя може стати більшим стимулом для молоді звернути увагу на Славу Стецько.
Ще один проєкт представив скульптор Денис Шиманський. Його ідея – масивний постамент і голова Слави Стецько зверху.
“Постамент буде клиноподібної форми. Голова Слави Стецько дивитиметься на людину трохи зверху, і цей гострий кут символізуватиме боротьбу. Постамент буде гранітний, портрет – бронза. Загальна висота близько трьох метрів”, – зазначив Денис Шиманський.
Вартість цього пам’ятника – близько 600 тисяч гривень.
Члени журі не критикували сам проєкт. Втім, їм не сподобалося місце його розміщення – за словами Олександра Левицького, ставити його так близько до магазину недоречно, адже там часто гуляють шумні компанії. Але автор запевнив, що його ідеєю було якраз оживити простір у тому місці.
Журі, обговоривши варіанти, схилилося до підтримки першого проєкту – скульптора Ігоря Семака. Ярослав Коретчук, директор Музею визвольної боротьби імені Степана Бандери, зазначив, що в цьому варіанті варто допрацювати обличчя Слави Стецько – адже вона не дуже схожа на себе. В цьому його підтримали і інші члени журі. Третій варіант вони назвали надто складним навіть для обговорення.
До слова: пам’ятний знак планують встановити у сквері на вулиці Слави Стецько Цю ідею затвердили рішенням виконавчого комітету міської ради від 31.10.2019 року. На цій же вулиці вже встановлена меморіальна дошка в честь націоналістки.

Переглядів: 243 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024