Понеділок, 06.05.2024, 20:16:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2023 » Липень » 13 » В Івано-Франківську планують осучаснити територію палацу Потоцьких. Що відомо
08:35:44
В Івано-Франківську планують осучаснити територію палацу Потоцьких. Що відомо

В Івано-Франківську 12 липня стартував міжнародний архітектурний конкурс концептуальних ідей щодо переосмислення території історичного середовища комплексу колишнього палацу Потоцьких та створення інтерактивного багатофункціонального об'єднавчого простору. Про це на пресконференції повідомив директор комунального підприємства "Простір інноваційних креацій "Палац" Володимир Гайдар, повідомляє з місця події кореспондентка Суспільного.

Віртуальний музей, аудіобібліотека, літературний і театральний простори, археологічний резерват, кав'ярня та додаткові входи й виходи — так хочуть переосмислити історичне середовище палацу Потоцьких, каже Володимир Гайдар. Для цього оголосили архітектурний конкурс.

"Суть конкурсу полягає в тому, що історичні будівлі та споруди залишаються "непорушними", тому що, згідно з нашою концепцією, вони в нас передбачені під реставрацію з пристосуванням під певні комплекси, функції. А от території, які їх поєднують, ми пропонуємо об'єднати сучасним архітектурно-ландшафтним способом", — говорить Володимир Гайдар.

Загальна площа комплексу — 1,4 га. Четверта частина цієї території із парковою зоною й стане майданчиком для реалізації майбутніх конкурсних проєктів, каже завідувачка науково-дослідницького відділу комплексу Лариса Поліщук.

"Спосіб втручання в нашу територію — це є ревіталізація. Тобто збереження цієї пам'яткової структури й наділення її абсолютно сучасними формами використання", — говорить Лариса Поліщук.

За словами Володимира Гайдара, взяти участь у конкурсі можуть архітектори, дизайнери та студенти. Пропозиції вони надсилатимуть як індивідуально, так і командно. Кращі ідеї преміюватимуть.

"Ми будемо залучати меценатів. Це не є надто великі суми. Перше місце — 70, друге — 50 і третє — 30 тис. грн. І ще три місця заохочувальних чи як особливі відзнаки — по 10 тис. грн. Мета конкурсу — не робочий проєкт для реалізації, а збір бази пропозицій, ідей. Ми оголосили конкурс міжнародним, щоб бачити не тільки франківських чи українських архітекторів, а й архітекторів з усього світу", — розповідає Володимир Гайдар.

Франківка Ольга Тодорчук зі своїм 8-річним онуком Павликом приходить на екскурсії до палацу Потоцьких, аби дізнатися історію міста й побачити сучасні артоб'єкти. Жінка каже: таку архітектурну пам'ятку важливо зберегти.

"Дуже хотілося б, щоб це відновилося, бо не багато вже таких пам'яток в місті залишилося, щоб можна було дітям розповідати. Я пам'ятаю, що це — госпіталь. Ми навіть ходили сюди до військових в дитинстві. Але хочеться, щоб це залишилося, і щоб майбутньому поколінню можна було показати", — говорить Ольга Тодорчук.

Володимир Гайдар каже: реєстрація учасників конкурсу триватиме до кінця вересня 2023 року. Його результати й виставку робіт планують презентувати 12 лютого 2024 року.


Переглядів: 47 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024