Четвер, 28.03.2024, 20:38:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Травень » 18 » В Івано-Франківську презентували «рукав’янок» першої половини XX століття
21:44:25
В Івано-Франківську презентували «рукав’янок» першої половини XX століття

У День української вишиванки музей презентує онлайн-виставку жіночих сорочок – «рукав’янок» першої половини XX століття.

Про це повідомили на сторінці Івано-Франківської краєзнавчого музею.

До огляду представлені вироби з етнографічного регіону Покуття, а саме: Снятинського р-ну ( с.Белелуя, с. Кулачин), Городенківського р-ну (с. Торговиця, с. Корнів), Тлумацького р-ну (с. Палагичі).

На виставці представлено сорочки з домотканого полотна, орнаментовані геометричними і рослинними мотивами, виконані техніками гладь, низинка, хрестик, півхрестик, мережка, поверхниця, позаглінна, вишивка бісером.

Покутські сорочки виділяються багатством вишивальних технік, мотивів, орнаментів. Одна сорочка презентує до 3-ох і більше технік вишивки.

Особливу увагу хочеться звернути на автентичну сорочку з с. Корнів Городенківського р-ну, оздоблену товстими вовняними нитками «коциком» на домотканому полотні.

Предсталена жіноча сорочка з с. Кулачин Снятинського р-ну вишита бісером, мода на який прийшла із Західної Європи, виконана геометричним і рослинним орнаментом.

Рукав’янка, рукав’єнка, рукавівка – сорочка, назва якої походить від пишного, широкого рукава, рясно вишитого від плеча до манжета. Рукав’янки мали кілька назв, безліч орнаментів. Вишиті повністю червоними кольорами - «червонєнки» (для дівчат), або ж чорними – «чорнєнки» (для заміжніх жінок і жінок похилого віку), тиркаті (рукави сорочок чорно-червоні, рідше чорні і жовті). Проте навіть у «чорнєнках» морщінка (оздоблення біля шиї і на манжетах) завжди була червоною.

Варіанти червоного кольору в різних селах Покуття мали свої відмінності, до прикладу на Снятинщині червоний колір мав різні відтінки, від оранжево-червоного до бордового, бурачкового та вишневого. Городенківська червона вишивка дуже давня, саме червоний колір займав у вишивці Покуття провідне місце. На другому місці – чорний колір. В кін. XIX –поч. XX ст. зявляється жовтий, синій, зелений, фіолетовий кольори.

У вишиванні була вироблена чітка тридільна система розміщення вишивки на рукавах : уставки, морщінки (смуги висотою до 20 см, розміщені під уставками), вся площина рукава до манжетів, що різниться між собою розмірами, орнаментом, технікою виконання. Найбагатша і найскладніша вишивка розміщувалась на уставці.

Виставка дає можливість подивитись на розмаїття покупокутських вишитих сорочок поч. XX ст., намилуватись багатством українського народного мистецтва вишивання.


Переглядів: 59 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024