П`ятниця, 19.04.2024, 04:37:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Квітень » 19 » В Івано-Франківську відкрито виставку плащаниць
14:14:00
В Івано-Франківську відкрито виставку плащаниць
У передвеликодні дні на прикарпатців та гостей краю чекає чимало різноманітних виставок. Одна з них розгорнула свою величну експозицію. В обласному краєзнавчому музеї урочисто відкрилась виставка плащаниць з колекції архикатедрального та митрополичого собору Воскресіння Христового.
До уваги глядачів представлена колекція плащаниць, які датуються від другої половини XIX до першої половини XX. Плащаниця — це плат великого розміру із зображенням відбитку Ісуса Христа. На багатьох плащаницях експозиції бачимо, окрім Ісуса Христа, ще й інших біблійних осіб.
«У нас така дискусія велася, яка канонічна плащаниця — чи там, де Він є один в гробі, чи там, де чотири чи п’ять,  — розповідає отець Юрій Новицький, адміністратор парафії собору Воскресіння Христового. — Одна література подає, що Ісус лежав в гробі один і повинен бути тільки один. Але якщо є в традиції, що зображено більше осіб — тут немає нічого поганого, я думаю».
«Я мав дуже обмежене уявлення про плащаницю, — продовжує отець Юрій, — але почав читати літературу, пояснення, що це є, які плащаниці є в тій чи іншій місцевості. Ми зуміли зібрати тут не тільки з Галичини, але і зі східної України є багато експонатів. Ми почерпнули дуже багато нового для себе, коли збирали ці плащаниці».
Як зазначив отець Юрій, за 8 років вдалося зібрати більше ста плащаниць. Але з огляду на брак місця у виставковій залі, для показу обрано 52 експонати.
Плащаниця Ісуса Христа використовується під час богослужіння Великої п’ятниці та Великої суботи. Плащаниця Богородиці — при богослужінні Успіння.

Переглядів: 499 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024