Субота, 27.04.2024, 00:51:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Червень » 16 » Від Брошнів-Осади до Осмолоди відновлять вузькоколійку, яка з’єднає найвідоміші туристичні атракції району
10:08:56
Від Брошнів-Осади до Осмолоди відновлять вузькоколійку, яка з’єднає найвідоміші туристичні атракції району

Брошнів-Осадська ОТГ разом з керівництвом Рожнятівського району розробляє проект відновлення вузькоколійної залізниці від селища Брошнів-Осада до села Осмолода. Будівництво планують розпочати наступного року. Про це КУРСу розповів голова Брошнів-Осадської ОТГ Назарій Іванів.

Наприкінці квітня з обласного бюджету виділили 50 тис. грн на виготовлення проектно-кошторисної документації для відновлення вузькоколійної залізниці від селища Брошнів-Осада до села Осмолода Рожнятівського району.

"Ми поставили собі за мету виготовити цього року проектно-кошторисну документацію. Наступного року – оголошувати тендер, визначати переможця і шукати інвестора", – розповідає Іванів.

Вузькоколійка на Рожнятівщині функціонувала понад сотню (до 1990-х) років. Вона з'єднувала деревообробні цехи лісокомбінату "Осмолода" в смт. Брошнів-Осада і Осмолоду. Тоді вузькоколійка використовувалася для перевезення лісу, тепер її хочуть перетворити у принаду для туристів.

За словами Назарія Іваніва, ні бюджету ОТГ, ні районному чи обласному бюджету це будівництво не під силу. Тому керівництво ОТГ разом з районними керівниками планують написати заявку на грант у рамках програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна.

"Ми сподіваємося або на субвенцію з державного бюджету, або на виграш міжнародного гранту", – каже Назарій Іванів.

Крім того, Брошнів-Осадська ОТГ подала заявку на конкурс ініціатив місцевих карпатських громад, організований Асоціацією Єврорегіон "Карпати-Україна" на створеня музею депортації.

"Ми маємо сподівання, що нас підтримають і ми виграємо, зробимо проектно-кошторисну документацію на цей музей, потім створимо музей історії селища. Люди б тут зупинялися, потім ми б їм пропонували, що є можливість по вузькоколійці подивитися Рожнятівський район, і таким чином зав’язати це все в одне", – каже Іванів.

Скільки саме коштуватиме будівництво вузькоколійки, Іванів зараз не береться сказати.

"Я скажу тільки одну цифру. Якщо взяти такі родзинки Рожнятівського району, де є доменна піч, резиденція Шептицького, форельне господартво, пластовий табір "Сокіл", то тільки щоб з’єднати ці туристичні атракції, потрібно 50 млн грн. Я навіть боюся назвати цифру, скільки коштуватиме, щоб з’єднати Брошнів-Осаду з Осмолодою", – зазначає Іванів.

 

Довідка:

Унікальна пам'ятка промислового виробництва – Ангелівська доменна піч – збудована у 1810 р. за сприяння митрополита Антіна Ангеловича. Окрім домни, до підприємства належали 12 шахт, де добували руду, 2 гамарні (фабрики з переробки заліза), кузня для виробництва цвяхів.

Комплекс профункціонував лише 6 років (1812–1818). Найбільшої руйнації зазнав під час Першої світової війни.
Домна розташована в урочищі Ангелів між селами Ясень та Гриньків, дорогою до Осмолоди.

"Кедрова палата", або резиденція (дача) Шептицького розташована в урочищі Підлюте у селі Осмолода. Митрополит Сильвестр (Сембратович) звів кедровий будинок з палатами у 1892 р. Підставою для обрання саме цього місця стали джерела мінеральної води. Активна розбудова курорту-резиденції відбулася за митрополита Андрея Шептицького, зокрема після пожежі 1916 р. (згорів також кедровий дім): було зведено будинки для відпочинку, створено три басейни з мінеральними водами та збудовано вузькоколійку Брошнів – Осмолода. На лікування та відпочинок сюди приїжджали вельможі Австро-Угорщини, Польщі. За радянських часів тут полювали радянські чиновники, курорт занепадав.

Сьогодні основна будівля відбудована за зразком митрополичих кедрових палат, тут діє греко-католицький реколекційний центр, зведено ряд інших споруд, зокрема храм з мозаїчними фресками. Зберігся кам'яний грот, на якому до радянського часу на місці оленя був хрест.

Форельне господарство Осмолодського держлісгоспу поблизу Осмолоди заснував інженер-лісівник, приват-доцент Української Господарської академії в Подєбрадах Микола Саєвич, призначений митрополитом Андреєм Шептицьким управителем – охоронцем митрополичих лісів.

У 1934 році в урочищі Лютошари біля Осмолоди Саєвич організував Музей Природи, який включав п’ять відділів: лісовий, мисливський, ловецький (рибальський), бджільничий і бібліотечний. Функціонування такого музею у самому центрі Горган, у районі, де широко розгорнулася туристична діяльність, діяв відомий карпатський курорт "Народна лічниця", проводили щорічні літні спортивні збори молодіжні пластунські та скаутські організації, діяли дитячі оздоровчі табори, було важливим пропагандистським засобом у справі поширення природоохоронних ідей. Сьогодні форельне господарство Осмолодського держлісгоспу – найбільше в області.

Пластовий табір-музей "Сокіл" розташований поблизу села Гриньків Рожнятівського району Івано-Франківської області. Це табір, що його збудували у 20-х роках минулого століття пластуни на землях, подарованих Андреєм Шептицьким для розвитку практичного пластування.

Нині "Сокіл" – це повноцінний юнацький табір, що може приймати гостей чисельністю до 300 осіб цілий рік.


Переглядів: 330 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024