Четвер, 09.05.2024, 15:15:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Жовтень » 14 » Відбулась перша безкоштовна «Історична мандрівка містом Болеховом»
19:59:16
Відбулась перша безкоштовна «Історична мандрівка містом Болеховом»

Екскурсійні мандрівки стануть гарною можливістю дізнатися більше про історію та культуру  Болехова, його найвидатніші місця, про видатних людей, що проживали і творили у  місті, подивитися цікаву архітектурну спадщину.

Першу тематичну безкоштовну екскурсію «Історична мандрівка містом Болеховом» провела досвідчена краєзнавиця і гід, наукова співробітниця музею історії міста Болехова імені Романа Скворія Галина Романівна Якимів, пише “Західний кур’єр” з посиланням на сторінку Болехівської міської ради.

"Багато цікавого про історію Болехова з уст Галини Романівни дізналися учасники екскурсії. – Йдеться у дописі. – Першою локацією екскурсії була пам’ятка архітектури національного значення Міська Ратуша. Тут екскурсанти детально дізналися про історію розвитку нашого міста, починаючи з часів Київської Русі до сьогодення. Перша згадка про Болехів датується 1371 роком. З XV ст. в історичних джерелах йдеться про Болехів, як поселення, що утворилося з двох сіл — Болехова Волоського й Болехова Руського. Цікавою була розповідь про панування в місті родини Ґєдзінських, про перехід влади над Болеховом від Речі Посполитої до Австрійського уряду, який і розмістив тут значну кількість німецьких поселенців, про існування в місті єврейського кварталу”.

Детально зупинилася Галина Романівна на тому, що економічному розвитку Болехова сприяло наявність тут покладів солі і спорудження солеварні. Також пізніше розвивалася кустарна промисловість, створювалися майстерні з виготовлення гаків, цвяхів, полотна та дубіння шкіри.

Звісно не оминули видатних людей, імена яких тісно пов’язані з Болеховом. До них належать письменники: Наталія Кобринська, Іван Франко, В. Лукич (В.Левицький), Євгенія Ярошинська, скульптор М. Гаврилко та інші.

“Під час екскурсії містом дізналися про походження назв вулиць, про будинки, в яких жили визначні постаті та в яких розміщувалися в минулому пошта та інші адміністративні приміщення”, – йдеться у дописі.

Останньою локацією був Прикарпатський фаховий коледж лісового господарства та туризму. Багато цікавого дізналися про початок лісової освіти в Болехові, що сягає середини 19 століття. У 1883 році Дирекцією лісів та державних маєтностей Галичини, яка входила в той час до Австро-Угорської імперії, в м. Болехові було засновано третю в усій Австро-Угорській монархії Лісову Школу, яка називалась тоді Нижча Лісова Школа в Болехові. Вона була другою після Львівської за значенням і готувала лісничих для роботи в державних і приватних лісах краю. У 1887 році вона була реорганізована у Школу Лісничих в Болехові, а з 1922 року стала називатись Державна Школа для Лісничих в Болехові.

Біля Лісової Школи був закладений унікальний для Прикарпаття за флористичним складом дендропарк. Це один з найстаріших парків Івано-Франківщини, колекція якого створювалася як з аборигенних деревних порід, так із завезених з Австрії, Швейцарії, Італії.

Відродження лісової освіти в Болехові почалося з 1993 року, коли в місті було створено лісовий ліцей-інтернат, а в 1995 році Івано-Франківською обласною радою на базі ліквідованого ліцею створено лісогосподарський технікум. У 1996 році новосформований педагогічний колектив почав працювати в новому вищому навчальному закладі 1-го рівня акредитації.

Було дуже цікаво, багато нового дізналися як і жителі Болехова, так і викладачі та студенти Прикарпатського фахового коледжу лісового господарства та туризму, вчителі та учні Болехівського ліцею №1 «Академічний», внутрішньо-переміщені особи, які на даний час проживають у нашій громаді.

Захід проведений у межах проєкту «Створення культурно-туристичного маршруту «Шляхами Наталії Кобринської в м. Болехові» за підтримки Українського культурного фонду.

“Друга безкоштовна тематична екскурсія «Шляхами Наталії Кобринської в м. Болехові» відбудеться 24 жовтня 2023 року о 14.00 год. Запрошуємо всіх, хто бажає познайомитися із життям і творчістю визначної жінки, української поетеси, засновниці організованого фемінізму в Україні, що більше 30 років проживала і творила у Болехові”, – зазначають у Болехвській міськраді.


Переглядів: 57 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024