Четвер, 25.04.2024, 15:11:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
 
Архів новин
Головна » 2015 » Лютий » 10 » Відбулися релігійні слухання, присвячені 25-літтю виходу УГКЦ з підпілля
21:32:48
Відбулися релігійні слухання, присвячені 25-літтю виходу УГКЦ з підпілля

10 лютого історико-релігійними читаннями з нагоди 25-річчя виходу УГКЦ з підпілля та переходу Галицького храму Різдва Христового у лоно рідної Церкви продовжилися ювілейні заходи організовані Галицьким деканатом УГКЦ, церквою Різдва Христового та Національним заповідником «Давній Галич», які, зважаючи на кількість учасників та важливість доповідей, під завісу форуму набрали статусу наукової конференції.
Засідання розпочалася Божим благословенням декана Галицького деканату УГКЦ о. Ігоря Броновського на плідну працю. А на знак підтвердження тісної співпраці Заповідника і церкви священик вручив колективу наукової установи в особі генерального директора Володимира Костишина письмове благословення Папи Римського Франциска.
До участі в роботі форуму долучились керівники району, представники духовенства, науковці Заповідника, працівники районної бібліотеки, учні Галицької гімназії та Галицької ЗОШ І-ІІІ ст. №1.
З вітальним словом до присутніх звернулись голова районної державної адміністрації Ярослав Бартків та голова районної ради Петро Стрембіцький, які наголосили на значимості даної події, зазначивши, що в історії українців греко-католицька церква завжди відігравала визначальну роль, була національною за суттю, виступала духовним натхненником українського народу і продовжує поширювати свою місію серед людей. 
Чільники району висловили подяку організаторам заходу та пообіцяли підтримку з боку районної влади.
Слухання розпочалися з історично-ретроспективного аналізу феномену «Української церкви» зробленого кандидатом історичних наук, заступником генерального директора Заповідника з наукової роботи Семеном Побуцьким. Далі учасники обговорили важливі віхи розвитку християнства, заслухали матеріали кандидата історичних наук, доцента кафедри релігієзнавства, теології і культурології Прикарпатського Національного університету ім.В.Стефаника Ігоря Коваля про археологічні дослідження та скарби Галицьких храмів на Залуквянській височині, ближче ознайомилися з історичними дослідженнями Церкви Різдва Христового у Галичі, з історією Галицької церкви і парафії початку ХХ століття.
Про співпрацю деканального храму і Галицької гімназії розповіла директор навчального закладу Володимира Тихонь, про співпрацю церкви і школи на грунті виховання підростаючого покоління на засадах християнської моралі повідомив учень Галицької ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Ростислав Петрів, про діяльність спільноти «Матері в молитві» та інші релігійні згромадження, які діють при церкві Різдва Христового повідомила Галина Лаврова. 
Своїми спогадами про події 25-річної давності поділилилися громадський діяч, голова районної організації Народного Руху України Володимир Федорняк, парох села Мединя о. Василь Духович та дочка члена першої церковної двадцятки М.Чемеринської і безпосередня учасниця подій 1990 року Віра Чемеринська.
Крім того, науковцями Заповідника ,в темі діяльності УГКЦ в підпіллі і її легалізації, було піднято цілий ряд проблем, що стосувалися випускників Львівської духовної семінарії 1939 року і їх роботи у місцевих громадах, долі церкви під час першої радянської окупації (1939-1941    рр.), діяльність в умовах радянського тоталітаризму (1942-1946 рр.). Досліджено біографії Григорія Хомишина, Йосифа Сліпого, Павла Василика. Проаналізовано виникнення руху за відновлення УГКЦ в Станіславській – Івано-Франківській єпархії, легалізацію єпархії та її діяльність в умовах державної незалежності.
Учасниками форуму прийнято резолюцію, де перед організаторами поставлено ряд завдань, що стосуються видавництва матеріалів; проведення щорічних історико-релігійних слухань із залученням широкого кола священиків, релігієзнавців та учнівської молоді; а у зв’язку з оголошенням 2015 року роком митрополита Андрея Шептицького, забезпечити проведення відповідних історико-релігійних та культурно-просвітницьких заходів.

Ярослав Поташник


Переглядів: 535 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024