Субота, 20.04.2024, 09:14:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Жовтень » 4 » Відбувається обмін досвідом між національними заповідниками
21:11:42
Відбувається обмін досвідом між національними заповідниками

Працівники Національного заповідника «Давній Галич» відвідали нещодавно Державний історико-культурний заповідник «Тустань», що на Львівщині. У IX-XIII ст. на трьох скельних комплексах – Камені, Острому Камені, Малій Скелі поблизу села Урич Сколівського району Львівської області існувало дерев’яне місто-фортеця, що було оборонним і митним пунктом Давньоруської держави. Відкриття невідомого раніше у слов'янському світі нового виду середньовічної наскельної фортифікації зробив науковець Михайло Рожко, який впродовж 30-и років (починаючи з 1971 р.) проводив тут архітектурно-археологічні дослідження. Фортеця неодноразово горіла, проте відроджувалася знову і знову. 
Наукові співробітники заповідника провели для колег з Галича цікаві екскурсії в Музеї історії Тустані, де зібрана багата археологічна колекція, створений макет унікальної наскельної фортеці ХІІІ ст., а одна з музейних кімнат стилізована під житло давньоруського воєводи.
«Дослідили» галичани і сам скельний комплекс, на якому помітні кількасотлітні відбитки на камені – численні пази та зруби, які вказують на існування тут дерев’яних оборонних стін у далекому минулому; побачили 30-метрову криницю, з якої черпали воду давні русичі, щоб наповнити кам’яну цистерну – на випадок облоги фортеці ординцями давньоруським воїнам повинно було вистачити води на 250 днів. 
Тустань – це пам’ятка історії, археології, архітектури та природи національного значення. До заповідника належать і 100-літня дерев’яна церква Св. Миколая, збудована в традиційному стилі українців Карпат, і бойківська хата, відновлена за місцевими традиціями народного зодчества. 
Науковці заповідника працюють для того, щоб зацікавити сучасника історією, культурою нашого краю. Щороку, в перші вихідні серпня, тут відбувається фестиваль середньовічної культури «Ту Стань!», який допомагає глибше пізнати життя наших предків. 

Любов Бойко


Переглядів: 520 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024