Субота, 20.04.2024, 00:01:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
 
Архів новин
Головна » 2013 » Лютий » 21 » Відновлено 8 унікальних давніх ікон
15:34:42
Відновлено 8 унікальних давніх ікон
"Цей великий витвір душі, руки й серця  отримує нині друге дихання",- таку думку висловив на зустрічі з журналістами начальник управління культури, національностей і релігій ОДА Володимир Федорак.  
Після піврічної реставрації у Львівській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України повернулися "додому"  8 стародавніх  ікон. Ще 2 унікальні ікони  відновлює музейний реставратор Зеновій Крок.
"Це - складний і тривалий процес, - зауважує З. Крок,- адже багато мистецьких творів зазнали жорстокого вандалізму у свій час і, крім того, на них наклали свій відбиток  час та стихії". У 2004-му році крихту затопило грунтовими водами,  в результаті чого було пошкоджено багато робіт. І тільки через 2 роки на їх порятунок держава виділила 30 тис. грн. "Тоді,- як зауважує директор музею Михайло Дейнега, - в нас і зародилась акція "Повернуті з небуття", пише Бріз.
Повернути шедеври з небуття вдалося завдяки меценату - генеральному директору комплексу  "Буковель" Олександру Шевченку.
На справи музейні він  виділив  50 тис. грн. І ще виділить, якщо буде така необхідність.
"Приємно відзначити, - каже Михайло Дейнега, - що число благодійників з кожним роком зростає, і лише завдяки їм вдається повернути до життя багато унікальних картин". Лише торік оновлено й реставровано 36 стародавніх ікон.
Нині у запасниках музею сотні святинь та скульптур, які потребують реставрації, більшість із них - негайної.
"Кожна ікона, це - жива істота, яку треба берегти і захищати", - кажуть працівники музею.  У європейських державах  є спеціальні зали й техніка, з допомогою якої підтримують стабільну температуру, відповідний мікроклімат.  У нас того немає. Та й чи  коли-небудь буде? Тому доводиться   пильно стежити за станом ікон та скульптур, і при першій необхідності надавати їм потрібну "допомогу" . 
Володимир Федорак вручив Олександру Шевченку  Почесну грамоту управління культури ОДА за активне сприяння розвитку музейної справи в Івано-Франківську.

Переглядів: 495 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024