П`ятниця, 26.04.2024, 16:25:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 
Архів новин
Головна » 2022 » Червень » 7 » Військовий меморіал ПСВ у Галичі. Пошана і зневага: «свої» та «чужі»
10:21:30
Військовий меморіал ПСВ у Галичі. Пошана і зневага: «свої» та «чужі»

Впродовж останніх років здійснюється активна робота щодо відновлення військового меморіалу Першої світової війни на старому кладовищі Галич – гора. Тут у вічному сні спочивають 338 вояків Австро – Угорської монархії та союзної німецької імперії, за національним складом це українці, поляки, чехи, угорці та інші.

Роботи з прибирання та благоустрою території меморіалу проводяться силами волонтерів та певного сприяння міської ради Галича. За кілька років у цьому місці, цілком забутому людьми, здійснено значний обсяг робіт, зокрема вирізано старі дерева, очищено площу від чагарників, встановлено повалені хрести та проведено їхнє фарбування, за архівними даними встановлено прізвища 2/3 полеглих військовиків; меморіал ознаковано трьома пам’ятними знаками / таблицями. Щомісячно проводяться поточні роботи з прибирання території.

Один з пам’ятних знаків встановлено на пошану пам'яті наших героїв – Українських Січових Стрільців. Це не випадково, адже в боях з росіянами за Галич загинуло 10 українських легіонерів, 27 були поранені, ще 30 потрапили в полон. На даний час нам відомо прізвища двох УСС, які поховані на галицькому кладовищі.

Встановлений знак стоїть на могилах, які ще кілька років тому уявляли собою великий смітник. Звідси було вивезено кілька причепів сміття, яке сюди скидали наші галицькі міщани (перегнилі дерева, залишки рослин з очищення могил своїх рідних, рештки вінків та лампадок). Також, мінімально було очищено площу поруч огорожі військового меморіалу.

В місці, де був один з найбільших смітників (поруч пам'ятного знаку УСС) на огорожі було розміщено тимчасову саморобну табличку з написом: «Сміття викидати заборонено! Шануйте працю інших людей! Будьте правдивими християнами!».

Волонтери сподівалися, що громадяни міста, котрі доглядають за могилами своїх родичів, вшановуватимуть пам’ять про УСС, поважатимуть працю волонтерів і не будуть перетворювати дане місце на смітник.

На жаль, окремі міщани прибираючи могили, продовжують викидати сміття поруч місця вічного спокою військовиків. Це робиться незважаючи на те, що міською владою при вході на кладовище облаштовано стаціонарний смітник.

Останній випадок трапився цими днями – поруч знаку УСС було викинуто сміття, а для «легалізації» свого вчинку було здерто попереджувальну табличку…

Звісно, відомо хто міг це зробити – оскільки в умовах загальної занедбаності цивільних поховань, одразу помітно котре з них було прибрано і звідки могло бути принесене сміття. Нехай це залишається на совісті тієї особи…

Зараз, коли триває війна за нашу незалежність, окремим нашим громадянам вартує позбутися рис «культури», яка притаманна оркам і з належною повагою відноситися до місць пам'яті, на котрих спочивають далеко від рідного дому, як усусуси так і їхні побратими по зброї, з якими вони звільняли Галичину від московської орди.


Переглядів: 126 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024