Четвер, 09.05.2024, 15:34:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Жовтень » 28 » Виповнилося 165 років з часу спорудження першого постійного мосту на р. Дністер у Галичі. Цікаві факти.
20:04:06
Виповнилося 165 років з часу спорудження першого постійного мосту на р. Дністер у Галичі. Цікаві факти.

 До спорудження першого постійного мосту на р. Дністер (1858) у нашій околиці не було мосту 361 рік – майже чотири століття. Переправа (у трьох місцях) здійснювалася човнами. До цього часу наявність тимчасових мостів у Галичі зафіксована в 1229 (за Данила Романовича), 1403 (згадка про архієпископа Якова Стрепу) та 1497 р. (перебування хрестоносців під містом). Через відсутність мосту місто практично не розвивалося, оскільки головна дорога Станиславів – Львів, Львів – Станиславів проходила у калуському напрямку.

 В ряді наукових праць, які згадують про побудову мосту, кількаразово подається помилкова дата його спорудження – 1860 рік, хоча насправді його введено в експлуатацію у 1858 році.

 Будівництво мосту, незважаючи на умови ріки та брак коштів було досить складним для втілення, проте роботи були виконані за один рік (розпочаті восени 1857 р. і завершені восени 1858 р.).

 Міст було споруджено за рахунок різних фінансових джерел. Зокрема, його будовано коштами галицького магістрату, пожертвами громадян.

 Тогочасні австрійські урядовці приймали активну участь у реалізації будівництва. Серед них: староста Станиславівської округи Георг Бенджамін фон Остерман («…серйозний учасник справи, сильно підтримав будівництво мосту на ріці, яка часто стримувала наближення до світу…»), начальник цісарсько-королівського уряду в Галичі п. Діонізій Тхоржевський («…виконавець думок уряду, робив з посвятою і працею, все було працею його рук. Безпосередньо проводячи нагляд, він мусив постійно співпрацювати з міським населенням, з міщанством, з керівниками, з робітниками; зумів отримати їхню прихильність…»).

 Міст споруджував інженер Домінік Опатович, на той час мав 31 рік («…віком досить молодий, проте талантом, знанням і мистецьким вмінням досвідчений...»). Йому вдалося спорудити міст довжиною 256 метрів; він опирався на 11 опор, хідники мосту були огороджені перилами. Сучасники описували своє враження про міст такими словами: «…обидва береги Дністра сполучує гігантський міст, який згідно безсторонньої пропозиції знавців, домінує над багатьма іншими в нашому коронному краї…».

 Відкриття мосту відбулося 21 жовтня 1858 р. В урочистій події прийняли участь цісарсько-королівський намісник граф Агенор Голуховський, старости Станиславівської та Бережанської округ; чиновники та військовики з Станиславова, Бережан, Бурштина і Рогатина; духовенство двох обрядів, війти гмін галицького повіту, місцеві ремісничі цехи і представництва довколишніх громад, шкільна молодь.

 Процедура відкриття мосту була наступною. Бурмістр Галича вітав цісарсько-королівського намісника хлібом та сіллю, літургія в місцевому костелі, опісля посвячення мосту духовенством обох обрядів. Після посвяти всі присутні організовано процесією перейшли через міст. До присутніх промовляли цісарсько-королівський намісник Агенор Голуховський, священик з Комарова о. Антон Могильницький, ксьондз Антон Клоссон. Завершився захід фестином на котрому грала військова музика.

 В день відкриття мосту одночасно відбулося відкриття пам’ятника, який був споруджений на честь намісника, в подяку за його добродійність. Цей пам'ятник є першим пам'ятним знаком спорудженим в ХІХ ст. на території сучасної Івано-Франківщини. На таблиці вмонтованій на п'єдесталі містився напис: «Його Ексцеленції Яснішому Вельможному Агенору графу Голуховському цісарському Наміснику королівств Галичини і Лодомерії і т.д. і т.д. Мешканці повіту і міста Галича завдячують дійсну участь у побудові доріг та мосту на Дністрі спорудили даний пам’ятник».

З приходом радянської влади таблицю було знято, а людська пам’ять забула якій події присвячено пам’ятник. Понад пів століття існувало кілька версій, на честь чого його спорудили – зокрема, серед інших вказувалося, що він присвячений лікарям, які врятували місто від хворіб.

 У 1868 р. міст через своє значення отримав статус «краєвого».

 Міст пережив повені і рух криги 1864, 1880 (був частково знищеним), 1881, 1882, 1900 (був частково знищеним), 1903, 1907 (був пошкодженим); ремонтувався в 1877, 1881, 1903, 1909 рр.

 Міст функціонував до 1910 р., він відслужив Галичу та краю 52 роки. На заміну йому було побудовано металевий міст, який виконує свої завдання до сьогодення.

 Інженерне мистецтво будівництва дерев’яних мостів в Галичі мало своє продовження в ХХ столітті. Його здійснювали військові підрозділи під час Першої та Другої світових воєн – коли металевий міст на р. Дністер підривався і була потреби переправ через ріку військових підрозділів.

 В 2017 р. старшим науковим співробітником НЗ «Давній Галич» А.Чемеринським було віднайдено текст напису таблиці в архіві Відня, а згодом Львова. Цього ж року силами Заповідника здійснено благоустрій території поруч пам’ятника, відновлено таблицю на п'єдесталі колони та встановлено анотаційну дошку про А.Голуховського.

Андрій Чемеринський,

Почесний краєзнавець України


Переглядів: 42 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024