Вівторок, 19.03.2024, 08:23:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Червень » 30 » Володимир Морозюк: історія нації оживає з-під його пера
21:25:42
Володимир Морозюк: історія нації оживає з-під його пера

У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка рамках циклу „Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах” функціонує ювілейна книжкова виставка, присвячена 80-річчю відомого краєзнавця, історика, військовика, Почесного члена Національної спілки краєзнавців Прикарпаття, члена Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України – Володимира Карповича Морозюка.

Народився він 30 червня 1938 р. в с. Скоморохи на Житомирщині в сім'ї військовослужбовця. Проживав на Вінниччині, а згодом – у Івано-Франківську. Навчався на історико-філологічному факультеті Станіславського педагогічного інституту, де і прилучився до краєзнавчо-пошукової і публіцистичної роботи. 1959 р. за порадами науковця-бібліографа Володимира Полєка здійснив опис одного з перших в Галичині пам’ятників Тарасові Шевченкові у с. Вовчинці.
Пізніше закінчив військово-політичне училище, служив офіцером збройних сил у Житомирській області, Приморському краї, на Чукотці, у Запоріжжі, в Угорщині, при цьому не покидаючи своїх історико-краєзнавчих пошуків.
Перебуваючи на р. Уссурі, на китайському кордоні, написав історичну довідку про м. Іман, публікація якої стала однією з причин до перейменування Імана на Дальнєрєченськ.
Краєзнавчі дослідження і літературно-публіцистичні розвідки стали головною справою його життя.
Найбільш плідним для краєзнавця є прикарпатський період його життя і діяльності. Ще 1968 р. окремим виданням вийшла його перша історико-краєзнавча книжка «Легендарна молодість батьків». Згодом на сторінках регіональних та республіканських часописів були опубліковані його художньо-документальні розвідки про письменницю Ольгу Дучимінську, статті та новели про громадсько-культурних і релігійних діячів родини Ганушевських, про молодіжне спортивно-пожежне товариство «Луг», про товариство «Січ» і Українських Січових Стрільців. Низка дослідницьких матеріалів присвячена історії мистецького руху та літературного життя в Галичині, постатям громадських і політичних діячів, борців за волю України.
Володимир Карпович є автором 32 краєзнавчих книг, спогадів, художньо-документальних та етнографічних нарисів: «А зорі слізьми вмивались...» (2002), «Надщерблена доля» (2003), «Немиринці-Курилівка» (2003), «У світі мистецьких чар» (2003), «На гранях світла і тіней» (2004), «Червоні роси (Альманах Пам’яті і Милосердя)» (2004), «В’язанка старожитностей» (2004), «Краєзнавчі візерунки» (2005), «На манівцях (Село загублене у часі)» (2011), «Острови пам'яті» (2012), «Зорі на Чумацькому шляху» (2013), «Старожитній подієплин» (2013), дванадцяти «Пом’яників» (2005-2012), трьох книг «Іменного часослова» (2014-2015) та трьох зшитків видання-довідника «За забралом літературного псевдоніма і криптоніма» (2016). Співавтор і співредактор п’ятого тому «Літопису Голготи України» під назвою «Усусуси (Стрілецька Голгота)» (2003).
Володимир Морозюк є колекціонером історико-документальних матеріалів, книг, часописів, листів відомих людей. Автор сотень світлин визначних місць Івано-Франківська, пам’ятних поховань на міських некрополях, якими ілюстровані його книги і публікації.
В ОУНБ ім. І. Франка функціонує іменний фонд краєзнавця і, а сам автор є активним читачем книгозбірні, зокрема відділу краєзнавчої літератури.
Також Володимир Карпович є лауреатом обласної пам’яткознавчої премії ім. І. Вагилевича (2008), обласної премії ім. В. Полєка в галузі краєзнавства (2013), премії Івано-Франківського обласного осередку Національної спілки краєзнавців України «Краща краєзнавча книжка року» (2014), обласної краєзнавчої премії ім. Є. Паранюка (2018). Нагороджений Пам’ятною Ювілейною Медаллю Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, грамотами Національної спілки краєзнавців України, Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України, Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА.
Колектив обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка щиро вітає Володимира Карповича з ювілеєм, бажає творчої наснаги та довголіття. А усіх зацікавлених запрошує познайомитися з його доробком, представленим на ювілейній книжковій виставці «Володимир Морозюк: історія оживає з-під його пера».


Переглядів: 397 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024