Субота, 20.04.2024, 02:23:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Квітень » 18 » Вшановано пам’ять о. Рудольфа Моха
16:02:29
Вшановано пам’ять о. Рудольфа Моха

18 квітня 2011 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» відбулися заходи з відзначення 195-ої річниці від дня народження о. Рудольфа Моха – громадського діяча, поета, драматурга, послідовника «Руської трійці». На урочистому засіданні були присутні науковці, представники греко – католицької, римо-католицької та УПЦ (КП) церков.

Відкрив урочисте засідання генеральний директор – науковий керівник Національного заповідника п. Олександр Береговський. Він привітав присутніх з Міжнародним днем пам’яток та культури, привітав працівників Національного заповідника зі здобуттям ними Почесних грамот Міністерства культури України, висловив подяки за сумлінну працю активним науковим працівникам. Було зачитано привітання Національному заповіднику «Давній Галич» від колективу Національного заповідника «Києво – Печерська лавра». Також, він у своєму вступному слові пригадав про повернення імені о. Рудольфа Моха з забуття наприкінці 80-их років ХХ століття силами патріотів Галицького району, значення його постаті в національному русі та боротьбі за тверезий спосіб життя.

Програма урочистого засідання передбачала висвітлення наступних тем: «Культурне життя Галичини в другій половині ХІХ ст.» (доповідач М.Костик), «Громадсько-політична діяльність Івана Вагилевича» (доповідач І.Цап’юк), «Національне відродження на західноукраїнських землях. Яків Головацький» (доповідач М.Сохан), «Маркіян Шашкевич – мислитель, поет, громадсько-культурний діяч» (доповідач Г.Величко), «Леймотив творчості Рудольфа Моха – високі ідеали християнської моралі та етики (до 170-річчя виходу поетичної збірки «Мотиль»)» (доповідач С.Кукула), «Перспективи створення музею-садиби Рудольфа Моха» (доповідач Г.Корнєєва).

У своїх виступах доповідачі описали політичне становище населення Галичини в ХІХ столітті, боротьбу народів Австро-Угорщини за своє національне визволення, діяльність духовних провідників (зокрема, з церковних кіл) для зміцнення культурної свідомості народу. Було охарактеризовано умови діяльності о. Рудольфа Моха та його оточення; значення діяльності просвітницького руху для наступних поколінь українців. Цікавими були повідомлення про літературну діяльність священника о. Р.Моха, можливість створення його музею в колишній резиденції священника у с. Курипові.

Підводячи підсумок наукових доповідей, генеральний директор Національного заповідника о. Береговський, висловив переконання, що спільними зусиллями та з Божою допомогою до 200-річчя з дня народження о. Р.Моха в його резиденції у Курипові буде створено виставковий зал та катехитичний центр.

Продовжилися заходи з вшанування о. Рудольфа Моха в с. Курипові. Тут, на місцевому цвинтарі поблизу парафіяльної церкви Св. Параскеви (в якій служив священник) було відправлено панахиду. Чин відправи здійснив Галицький декан, отець – мітрат В.Завірач. На панахиді окрім науковців, були присутні місцеві жителі, школярі та керівники громади села. Від дирекції Національного заповідника до памятника священнику було покладено вінок. У своєму слові до громади о.- мітрат В.Завірач наголосив на важливості постаті о. Рудольфа Моха, потребі збереження його пам’яті – «якщо люди не будуть говорити про нього – заговорить каміння його могили». Також, отець декан висловив подяку місцевій громаді за прибирання території на сільському цвинтарі та поблизу резиденції о. Рудольфа Моха. Звучали слова о. Р.Моха: «Тоді тилько надіймося лучшого на світі, коли межи людьми ясніше в умах і розумах буде».

Цього ж дня на колишньому будинку пароха о. Рудольфа Моха було освячено пам’ятну таблицю, яка виготовлена Національним заповідником «Давній Галич». Напис на таблиці повинен нагадувати односельчанам та всім гостям села про їхніх славних попередників. Представники духовенства у слові після освячення таблиці висловили заклик до громади щодо відновлення колишньої резиденції у Курипові, творення на цьому місці одного з центрів релігійного життя Галицького району та Прикарпаття.

Генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» О.Береговський подякував громаді за те, «…що з кожним роком терени резиденції та храму Св. Параскевії стають все привабливішими», висловив переконання, що за 5 наступних років резиденцію буде відновлено. Також, перед громадою села виступила Г.Корнєєва (співробітник Національного заповідника «Давній Галич», музеєзнавець зі Львова). Вона закликала громаду збирати старожитності села, предмети культури і побуту – щоб в майбутньому передати їх у музей – садибу о. Рудольфа Моха. Також, п. Г.Корнєєва зачитала звернення до громади села від Надзвичайного і Повноважного Посла України Р.Лубківського щодо збереження пам’яті о. Р.Моха.

Завершилося вшанування пам’яті о. Рудольфа Моха спільною молитвою в місцевому храмі.

 

Для довідки. Священник Мох Рудольф, син Івана (16.04.1816, м. Бережани Тернопіль­ської обл. - 12.02.1892, с. Курипів) - письмен­ник, громадсько-культурний діяч, свя­щеник УГКЦ. Один із продовжувачів справи „Руської Трійці", секретар „Руської ради народної». Був учасни­ком Собору українських вчених у Львові (1848 р.). Р. Мох - автор перших на Західній Україні оригіналь­них творів панегіричного, моралістич­ного і сатиричного характерів. Його збірка поезій „Мотиль" (1841) – друга в Галичині після „Ру­салки Дністрової» книжка, написана українською народною мо­вою. Він є автором декількох драматичних творів: „Справа в селі Клекотині" „Розлука орендарства (над селянами, котрі до розуму приходять)», „Терпен-спасен", „Опікунство". На могилі священника встановлено восьмигранний однораменний хрест із пісковику на кам'яному постаменті з рельєфним орнаментом. Служив священником 50 років.

А.Чемеринський


Переглядів: 699 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024