П`ятниця, 26.04.2024, 01:51:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Жовтень » 30 » За 25 років існування товариство “Меморіал” провело низку розкопок та перепоховань на Калущині
19:44:44
За 25 років існування товариство “Меморіал” провело низку розкопок та перепоховань на Калущині

29 жовтня у центральній міській бібліотеці ім. Тараса Шевченка Калуська міськрайона організація Історико-просвітницького товариства «Меморіал» провела круглий стіл з нагоди 25-річчя розкопок жертв радянських репресій.
Голова цієї організації Богдан Яневич зазначив, що цього року минає 25 літ, як Калуська міськрайона організація Історико-просвітницького товариства «Меморіал» розпочала своє функціонування. Її створено на базі міських і районних осередків на установчій конференції 14 жовтня 1989 року. Головою організації обрали Олексія Грабчука. Серед засновників “Меморіалу” були Василь Наконечний, Теодозій Загаєвич, Федір Бандура, Михайло Луцан, Василь Кава,  Богдан Мазур, Любомир Брусак, Ірина Сохацька, Ольга Руда, Василь Романів та ін. У 1996 році головою організації став Богдан Мушкевич, у червні  2009 року «Меморіал» очолив краєзнавець Богдан Яневич, повідомляють ”Вікна” з посиланням на прес-службу Калуської РДА.
Про роботу «Меморіалу» розповів краєзнавець Микола Когут. Він зазначив, що з перших днів створення товариства члени організації вели роботу з виявлення місць захоронень загиблих учасників визвольних змагань та патріотів, що надавали допомогу повстанцям. Знайдені могили відновлено, зроблено експертизу, тлінні останки героїв з великими почестями перезахоронено.
Так, восени 1989 року члени Калуського міськрайоного товариства взяли участь у розкопках жертв комунізму у Дем’яновому Лазі. 
4 листопада 1989 року здійснено першу панахиду на місці розстрілу у 1943 р. гестапівцями 12 учнів Калуської торгівельної школи, які були членами юнацтва ОУН, на цьому місці у 1997 р. встановлено пам’ятний меморіальний знак, а площі присвоєно назву Площа Героїв.
13 листопада 1991 року в с. Грабівка здійснено перезахоронення останків сотні “Гамалії”, які загинули в бою з НКВС в 1944 р.
14 жовтня 1990 р. в с. Старий Угринів посвячено пам’ятник  С. Бандері, 14 червня того ж року в с. Кадобна перезахоронено останки вояка УПА Дмитра Фрея.
У 1991 році в с-щі Войнилів на території дитячого садка під час будівництва нової школи робітники наткнулись на масове поховання людей. Історико-просвітницьким товариством “Меморіал” проведено розкопки і 13 вересня здійснено урочисте перезахоронення 228 жертв комуністичного режиму.
21 червня 1992 р. в Підгірках на цвинтарі перезахоронено останки 8 вояків УПА, що загинули в бою з НКВС, встановлено їхні імена. У серпні 1992 р. перезахоронено останки вояків УПА в с. Добровляни, Студінка та Верхня.
Голова РДА Микола Жовнір звернувся до учасників круглого столу: «Багато з вас – творці й учасники історії нашої держави. На історії нашого краю, національно-визвольного руху наших краян виростала і виховувалася молодь, яка сьогодні захищає нашу державу на Сході. Щиро вдячний вам за ту роботу, що ви здійснили, проводячи розкопки на Калущині закатованих комуністичним режимом. Ми, наскільки зможемо, будемо сприяти продовженню ваших експедицій. Адже це історія нашого краю. І всі ті, що загинули, повинні бути поховані за християнським звичаєм».
Заступник голови районної ради Михайло Срібняк додав, що злочинні дії, які творилися з нашим народом на Західній Україні, сьогодні відбуваються на Східній. І та робота, яку проводить «Меморіал», з часом буде затребуваною на Донбасі.
Микола Жовнір і Михайло Срібняк вручили спільні грамоти голови РДА і голови районної ради та грошові винагороди учасникам розкопок і відновлення могил, учасникам встановлення меморіальних знаків героям національно-визвольної боротьби: Василеві Наконечному, Ярославові Андибурі, Степанові Петрашу, Ярославові Парцею, Степанові Мисевичу, Богданові Петрині, Ігореві Семаку, Ігореві Сметанському, Степанові Лесіву, Олександрі Озірській і Миколі Козаку.

Юрій Тимощук, журналіст


Переглядів: 517 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024