Неділя, 05.05.2024, 11:59:04

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Січень » 5 » Залуква. Ідентифіковано досі невідому листівку періоду Першої світової війни
16:26:22
Залуква. Ідентифіковано досі невідому листівку періоду Першої світової війни

Ще десяток років тому великою рідкістю були світлини та листівки, які зображували вигляд наших населених пунктів у ХІХ – першій половині ХХ століття, ніхто не міг собі уявити, що подібний матеріал збережено і його можна побачити та використати в науковій роботі. Це стало можливим завдяки оцифруванню фондів архівів та бібліотек, продажем колекціонерами на аукціонах предметів з своїх збірок. На жаль, значний масив фото та поштівок не містить підписів, відповідно якщо на них відсутні загальновідомі споруди / об'єкти, їх важко ідентифікувати і «прив'язати» до конкретної місцевості.  

При перегляді листівок періоду Першої світової війни для власної збірки, увагу привернула одна з них, під назвою «Сільська криниця коло Дністра». Ніякого додаткового тексту, які б прив’язували її до Галича чи Залукви не було – проте, сюжет здавався дуже знайомим і було відчуття, що це щось «наше»…

На лицевій стороні листівки зображено сільський сюжет з селянською хатою та криницею поруч дороги, у верхньому лівому куті розміщено напис «Dorfbrunnen a. Dnjestr» (криниця при дорозі на Дністер). На зворотній стороні написи: горизонтальний - «Von der Deutschen Sudarmee. Feld Post» (з Німецької Південної армії. Польова пошта) та вертикальний «Originslz. v. R.Kunze, Obgfr. K.D. Sudarmee». З останнього напису можемо довідатися, що автором оригінального малюнка був Р.Кунце, обер-єфрейтор кавалерійської дивізії Південної армії. Цікаво, що його авторству належить ще одна листівка нашої околиці воєнного періоду під назвою «Strasse in Halicz mit Ruine des Polnischen Konigschloses» / вулиця в Галичі з руїнами польського королівського замку.

В боях за Галич та околицю, Німецька південна армія була союзником війська Австро-Угорської монархії; німецькі підрозділи перебували тут в 1915 – 18 рр., вони відзначалися, як героїзмом в боях з росіянами, так і окремими випадками невідповідного ставлення до місцевого населення.

Для листування німецькі підрозділи використовували окрім типових листків польової пошти листівки, їхній сюжет був підготований німецькими військовиками (на даний час відомі близько десятка листівок видів Галичини, в техніках акварелі / графіки намальовані, як рядовим, так і офіцерським складом під час дозвілля); оригінальні зображення передавалися в друкарню, зокрема м. Дрездена, а після друку їх передавали для використання у фронтові підрозділи. Завдяки мистецьким здібностям військовиків до нас дійшли види багатьох об’єктів, які були створені митцями у вільний час між боями та на постої.

Довгорічна дослідницька робота з іконографічними зображеннями не підвела відчуття, що листівка «наша», в результаті вдалося встановити, що це сільська криниця у с. Залуква. Як не дивно, але допоміжними елементами при ідентифікації стали світлини.

Перша з них відома під назвою «Зимова сцена. Залуква, Польща» (зображує в зимовий період хлопчика коло криниці); друга – «Криниця коло Галича» (зображує гурт сільських дітей коло криниці в літній період; оригінальна назва «Brunnen bei Halicz» /криниця під Галичем, з фондів Австрійської національної бібліотеки).

При порівнянні були помічено наступне: криниця на світлинах і листівці є візуально схожими (включно з кількістю рядів деревини зрубу та дощок накриття даху); схожості в разгалуженні дороги; подібність в рельєфі терену та рослинності (підвищення на другому плані, насадження дерев); ідентичний вигляд житлового будинку з господарською прибудовою (форма та матеріал даху – солома і гонта, кількість вікон і дверей, пліт перед спорудами); наявність корита / ночв біля криниці.

Звичайно, уважне око помітить незначні відмінності між світлиною та листівкою, проте вони є не суттєвими, а на основі подібностей можна стверджувати, що автор дійсно зобразив один з сюжетів сільського пейзажу Залукви.

Таким чином, скарбничка локальної історії Залукви поповнилася ще однією листівкою періоду Першої світової війни (досі було відомо тільки одну, під назвою «З фронту в Галичині», також видану Німецькою Південною армією (Von der Front in Galizien. Der Herr Burgermeister. Malerische ruthenische Holzkirche Zalukiew b. Halix)).

Андрій Чемеринський,

Почесний краєзнавець України


Переглядів: 62 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024