П`ятниця, 26.04.2024, 12:18:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Липень » 10

За поданням Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Арсенич Петро Іванович – відомий краєзнавець Івано-Франківщини  удостоєний Загальноукраїнської Премії імені академіка Петра Тронька Національної спілки краєзнавців України за вагомий внесок у справу вивчення, дослідження і популяризації історико-культурних і природних багатств рідного краю (у номінації за внесок у музейну та пам’яткоохоронну справу: діяльність у сфері  збирання, збереження та охорони історико-культурної спадщини України).

Петро Арсенич - член правління ОО НСКУ, доцент Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника, Заслужений працівник культури України, історик, музеєзнавець, громадсько-культурний  діяч, книголюб та філ ... Читати далі »

Переглядів: 422 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2014

«То скандал!» – цю фразу наші прабабусі вимовляли нечасто, адже життя в Станиславові на початку ХХ ст. протікало спокійно й розмірено. Нечисленні скандальні випадки пліткарі жваво обговорювали й «смакували» місяцями. Якими ж вони були – затишні провінційні скандальчики?

Зірване весілля
«Кур’єр Станиславівський» за 13 липня 1902 р. повідомляє про скандал на весіллі, тактовно не називаючи імен молодят. В суботу пополудні на вулиці Казимирівській (нині вул. Гетьмана Мазепи) в будинку одного заможного містянина зібралося чимало гостей з нагоди одруження його дочки. Прийшли вже всі запрошені, й весільний почет був готовий вирушити до місця вінчання. Аж раптом наречений поставив «питання ребром»: поч ... Читати далі »

Переглядів: 626 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2014

Івано-Франківський краєзнавчий музей презентує виставку дослідницької роботи Ірини Свйонтек по вивченню народних вишивок Карпат і Прикарпаття – Гуцульщини, Бойківщини, Покуття та Опілля впродовж 44-ох  років (1970-2014).
На виставці відвідувачі зможуть ознайомитись з багатогранною діяльністю Ірини Свйонтек з міста Івано-Франківська, лікаря за фахом, яка щиро захоплена народною вишивкою.
На огляд представлені зразки автентичної вишивки етнічних регіонів Прикарпаття. В експозиції показані авторські фотографії типажів покутян, опілян, гуцулів та бойків в народних строях. Окремо висвітлена науково-дослідницька діяльність Ірини Свйонтек, в результаті якої видано п’ять мистецьких альбомів (2005, 2008, 2010, 2013, 2014); підготовлено до друку ще три альбоми; опубліковано статті в журналах та інших книжках.
Дослідницько-творчий доробок Ір ... Читати далі »

Переглядів: 464 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2014

Товариство «Меморіал» пропонує пілотний проект меморіалізації будинків під №19 на вул. Івана Франка та прилеглої території, де розміщується спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням німецької мови.
До такого кроку обласне історико-просвітницьке товариство «Меморіал» ім. Василя Стуса підштовхнула недавня знахідка в класі з української мови і літератури. У червні під час демонтажу підлоги там були виявлені, за словами представників товариства, унікальні історичні артефакти: кілька десятків металевих військових шевронів початку 1940-х років з тризубами та печатка органів НКВС.
Ці знахідки були представлені журналістам на прес-конференції у вівторок, 8 липня. Член правління товариства «Меморіал» Василь Тимків припустив, що оскільки на шевронах є забруднення якоюсь речовиною (клеєм або смолою), то вони, можливо, були речо ... Читати далі »

Переглядів: 465 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2014

У 2014 році у світ вийшла книга під егідою Івано-Франківської ОО НСКУ, Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, Науково-освітнього центру Українського козацтва ім. Семена Височана Прикарпатського національного університету ім.Василя Стефаника "З історії створення музею та пам’ятника "Руської трійці" в Івано-Франківську", автори Богдан Гаврилів, Михайло Косило.

Переглядів: 468 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2014

Нещодавно вийшов друком у Івано-Франківському видавництві «Місто-НВ» ілюстрований довідник «Пам’ятники Кобзареві на Прикарпатті». Авторами проекту стали Михайло Косило, Богдан Гаврилів. У книжці вперше подано повний перелік пам’ятників Т.Г.Шевченку в Івано-Франківській області, відомості про рік встановлення, автора проекту (скульптора) та фотографію сучасного стану.

Переглядів: 434 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2014

Ще чверть століття тому доводили, що футбол в Калуші сформувався після Другої світової війни. Проте ця думка є хибною, адже письмові джерела стверджують зовсім протилежне.
1914 рік — рік бурхливих подій. В країнах Європи пройшли революції, стрімко відбувалась індустріалізація. Економічний підйом почався і в Галичині, яка входила тоді до складу Австро-Угорської імперії. Не обділив він своєю увагою і провінційний Калуш, де виявили великі запаси калійної руди, і після розпаду Польщі австрійська влада відкрила тут велике промислове підприємство «Саліну». Першому матчу передувала визначна подія: в Калуші було створено Товариство експлуатації солі поташової (ТЕСП). Щоб відзначити створення підприємства, його керівництво вирішило влаштувати грандіозне свято для інженерів і робітників, які працювали тут. Готувалися ретельно, адже мало прибути високе начальство з Відня, ... Читати далі »

Переглядів: 680 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024