Середа, 24.04.2024, 16:39:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Березень » 13

У музеї мистецтв Прикарпаття відкрили виставку творів гуцульського мосяжництва ( мосяж – латунь ) Романа Стринадюка. В експозиції - близько 25 унікальних робіт з родинної колекції майстра, якому 14 березня мало б виповнитись 80 років.
Роман Стринадюк мав фах інженера, який вміло поєднував у своїй творчості. Митець використовував  кування, карбування, випилювання, жирування та інші техніки із застосуванням металу, бронзи, латуні, дерева  та шкіри. Він народився на Косівщині, а тому брався до створення речей, які були традиційними в гуцульському побуті:  від нагрудних хрестиків до топірця, люльки, годинника до мисливської зброї.
У гуцульському строю, пригадують близькі, Роман Стринадюк ходив усюди. Навіть їхав до Австрії. Там, у постолах та з авторською рушницею, його ще на вокзалі спинила поліція. Історія, кажуть, завершилась добре, бо весела вдача майс ... Читати далі »

Переглядів: 592 | Долучив: Dnister | Дата: 13.03.2015

Міська ритуальна служба клопотатиме перед бюджетною комісією та міською радою про збільшення фінансування на утримання пам’ятників, пам’ятних знаків та меморіальних дощок, бо передбачених на це у бюджеті коштів недостатньо.
Про це повідомив заступник директора ритуальної служби Василь Паращій. За його словами, на балансі підприємства перебуває 16 пам’ятників, 48 меморіальних дощок, п’ять пам’ятних знаків, чотири ковані композиції, стільки ж фонтанів та Меморіальний сквер з трьома пам’ятниками та каплицею. А у цьогорічному бюджеті на їхнє утримання передбачено всього 119 тисяч гривень. «Це мізерні кошти, тому ми звертатимемося до бюджетної комісії та міської ради про збільшення фінансування при перегляді міського бюджету», – сказав В.Паращій.
Він зазначив, що цього року ритуальна служба планувала ремонтувати пам’ят ... Читати далі »

Переглядів: 533 | Долучив: Dnister | Дата: 13.03.2015

Старовинне єврейське кладовище перебуває в жахливому й занедбаному стані. На його території повно побутового сміття, незважаючи на те, що зовсім поряд розташовані сміттєві контейнери.
Активні калушани організували акцію "Суботник на єврейському цвинтарі" і кличуть калушан доєднатися до прибирання у суботу, 14 березня.
"Цвинтар згорів. Тепер наша черга, щоправда, від сорому. Пропоную не чекати пришестя комунальників і організовано прибрати все те діло. Без зайвих слів, гучних гасел і піару. Просто для себе", – пише у соціальній мережі один із організаторів Юра Октябрь, передають Вікна.
Всіх охочих запрошують прийти 14 березня об 11:00 до єврейського кладовища. З собою просять прихопити пакети для сміття і рукавички.
Зазначимо, 12 січня у Калуші на вул. Біласа і Данилишина горіло єврейське кладовище. Пожежники кажуть, що найімовірніша пр ... Читати далі »

Переглядів: 502 | Долучив: Dnister | Дата: 13.03.2015

З енциклопедії: вілла (з лат. заміський будинок) – це багатий дім і прилегла земля з благо­устроєм та озелененням. Будинок на Шевченка, 99 колись підпадав під це визначення. Він стоїть біля огорожі міського парку, останній за нумерацією на вулиці, дещо збоку від неї. До нього веде асфальтована алея.
Ділянка, на якій постав будинок, мала конскрипційний номер 329 на Лисецькому передмісті. Уперше якась нерухомість згадується тут при перепису 1890 року, власник – Ян Конарський. На листівці 1905-го вже бачимо збудовану віллу. При перепису 1910 року забудова має адресу Липова, 133, і власницею там зафіксована Меланія Криницька з Литвиновичів. Після війни дальню частину Липової, від вулиці Мрочковського (тепер 100-річчя Червоного Хреста) поляки назвали алеєю Креховецьких уланів. Тоді садиба отримала № 7 на цій алеї.
На наступні 20 років документальних свідчень не ... Читати далі »

Переглядів: 537 | Долучив: Dnister | Дата: 13.03.2015

Цю історію розповів львівський екскурсовод Микола Майданський. Під час війни його дід був лейтенантом Червоної армії. Потрапив у полон, утік, вийшов до своїх. Таким втікачам совіти не довіряли, вважали зрадниками, часто просто заарештовували та відправляли до Сибіру. Але цьому пощастило. Його розжалували у рядові та направили служити у комендантську роту до Станіслава. Було це восени 1944 року.
Ця рота мала охороняти комендатуру, штаб гарнізону, гауптвахту, а крім того, і деякі цивільні об’єкти. Адже в місті тоді було неспокійно. Вдень ще ніби радянська влада почувалася більш-менш впевнено, а от уночі жоден комуніст чи прихильник тої партії не міг спати спокійно. Вони панічно боялись ОУН-УПА. А хоронилися совіти досить оригінально.
Щовечора все обласне та міське начальство, разом з чиновниками поменше, до секретарок включно, зачинялося у польському костелі на теперіш ... Читати далі »

Переглядів: 511 | Долучив: Dnister | Дата: 13.03.2015

Сьогодні робоча група щодо розгляду спірних питань та пропозицій коригування (внесення змін до) генерального плану м. Івано-Франківська підтримала пропозицію влаштувати інтерактивний музей Станіславських фортифікацій на місці ринку «П’ятачок».
Пропозиція надійшла від колективу викладачів інституту архітектури Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, передає Фіртка з посиланням на Бліц.
Як зазначено у зверненні, саме на території вулиць Дністровська – Базарна – Старозамкова – Станіславська знаходять залишки Станіславської фортифікації, яку в інституті  вважають за доцільне влаштувати там музей.
Як повідомлялося раніше, за новим генпланом на місці «П’ятачка» мали намір звести торговий центр та зелені зони.
Проте сьогодні члени робочої групи підтримали пропозицію створення на ... Читати далі »

Переглядів: 471 | Долучив: Dnister | Дата: 13.03.2015










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024