П`ятниця, 29.03.2024, 16:25:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
 
Архів новин
Головна » 2017 » Лютий » 24

22 та 24 лютого 2017 року у відділі краєзнавчої літератури обласної бібліотеки відбулися засідання історико-краєзнавчої лабораторії „Івано-Франківщина історична”, організованої для студентів факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.

Учасники лабораторії зі своїм наставником, доцентом кафедри історії України Андрієм Корольком детально ознайомилися із відділом краєзнавчої літератури - центром бібліотечної краєзнавчої діяльності Прикарпаття, а також з книгами та періодикою, які утворюють його фонд ... Читати далі »

Переглядів: 436 | Долучив: Dnister | Дата: 24.02.2017

Пропонуємо дізнатися про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1884-1886 роках.

1884 У місті провели велике перейменування. Центральні вулиці, які мали географічні та топографічні назви, одержали імена польських діячів. Зокрема, Тисменицька стала Сапіжинською (Незалежності), Середня — Голуховського (Чорновола), Брукована — Казимирівською (Мазепи), Вузька Заболотівська — Камінського (Франка).

... Читати далі »

Переглядів: 325 | Долучив: Dnister | Дата: 24.02.2017

У кінці ХIХ й на початку ХХ століття торгівля живим товаром була поширеним злочином у Галичині, зокрема й у нашому місті.

Світова житниця «білих рабинь»

У квітні 1907 р. до Станиславова прибула Берта Паппенгайм, відома німецька феміністка єврейського походження, яка ревно боролася проти торгівлі жінками, пише Олена Бучик в газеті Західний кур' ... Читати далі »

Переглядів: 359 | Долучив: Dnister | Дата: 24.02.2017

24 лютого біля Палацу Потоцьких пройшла акція «Герої забутих будинків». На вікнах одного з будинків комплексу активісти розвісили портрети видатних особистостей, які тут мешкали.

За словами ініціаторів, видатних людей у палаці жило багато: Андрій Потоцький, Станіслав Потоцький, Катерина Косаковська, Ференц ІІ Ракоці, Ян ІІІ Собеський та інші. Втім, не всі портрети вдалося знайти. ... Читати далі »

Переглядів: 374 | Долучив: Dnister | Дата: 24.02.2017

Свого часу ми уже писали про уродженця с. Залукви, сотника артилерії УГА Степана Мацькевича. Дві статті, надруковані ще в 2012 та 2013 роках у «Галицькому слові» і «Галичині», мали б, на нашу думку, спонукати жителів Залукви до пошуку ширших відомостей про одного із найвідоміших залуквян. Проте загальна байдужість, що охопила суспільство, можливо через війну, а може через якісь інші причини, змусила нас самих продовжувати пошук. Уже багато разів у ході власних досліджень ми згадували про покійного Миколу Скаврінка, який завжди міг надати професійний коментар, інколи підтверджений джерелами, відносно людей минулого чи подій з історії рідного села.
Нас заплутувало й те, що сотників із За ... Читати далі »

Переглядів: 422 | Долучив: Dnister | Дата: 24.02.2017

Першим середнім навчальним закладом на Івано-Франківщині була станиславівська академія.Андрій Потоцький заснував її ще в 1669 році. На початку XVIII століття замість підупалої академії створили єзуїтську школу — колегіум, для якого, у 1744 році звели великий будинок.

Отці єзуїти грамотно побудували навчальний процес, плекаючи амбіції учнів і дух суперництва. Кожен клас був розбитий на дві партії чи групи — «грецьку» та «римську». Під час навчань педагоги ретельно занотовували оцінки учнів і складали груповий рейтинг. В кінці року керівники кол ... Читати далі »

Переглядів: 367 | Долучив: Dnister | Дата: 24.02.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024