П`ятниця, 26.04.2024, 01:59:42

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2017 » Квітень » 14

«Галичина» на своїх сторінках вже не вперше торкається теми духовного краєзнавства чи духовного туризму на Прикарпатті, зокрема і на Рожнятівщині. Йдеться про потенційні можливості так званої осмолодської гілки бойківського Підгір’я — сіл Ціневи, Дуби, Вільхівки, Перегінська, Небилова, Сливок, Ясеня, Гринькова, Кузьминця, Осмолоди та ін. Наприклад, мало хто не знає, що в селі Ясені народився український письменник, етнограф, публіцист і співтворець «Руської трійці» Іван Вагилевич, де просвітителю споруджено пам’ятник і музей означений його іменем, а ще чи не кожному відомі перекази про сільський хрест тверезості, також знають люди дорогу і до обласного дитячого санаторію «Ясень», який названий ім’ям свого будівничого митрополита Андрея Шеп ... Читати далі »

Переглядів: 614 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017

На Прикарпатті збереглося чимало унікальних великодніх традицій. Наприклад, у рівнинних бойківських, опільських чи покутських селах прославляють воскреслого Христа головно розмаїттям гаївок, у гуцульських Березовах на Косівщині — яскравим театралізованим хрещиком, і лише у покутському Чортівці на Городенківщині і ніде інде — чоловічим сербеном і т. д. і якщо гаївки співають чи латкають, а хрещика водять, то сербен, навіть попри те, що має елементи співу і танцю, — статечно іде.

І. Вагилевич, О. Кольберг, М. Кучірка, С. Волчук, В. Баран, М. Болотенюк, Л. Стражни ... Читати далі »

Переглядів: 489 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017

Один із давніх храмів у Галичині — церква Преподобної Параскеви у Братківцях на Тисмениччині — має свої особливості й навіть таємниці. Торік ми відзначили 170-річчя з часу її будівництва коштом сільської громади та освячення. Отож тисячі братківчан починали свій земний шлях з хрещення в цій святині, вінчалися і звідти ж вирушали в останню путь...

Горді ми з того, що в нашій церкві не раз бував митрополит Андрей Шептицький. Зокрема саме тут у вівторок, 21 листопада 1900 року, оприлюднили п’ятий пастирський лист А. Шептицького під назвою «До моїх любих гуц ... Читати далі »

Переглядів: 747 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017

Народний депутат України, президент Благодійного фонду «Україна інкогніта» Анатолій Матвієнко з дружиною Ольгою та керівник Благодійного фонду «Kulczyk Foundation» Домініка Кульчик побували на Городенківщині, де спільно з керівництвом району оглянули пам’ятки архітектури в районному центрі та селі Михальче.

Вивчивши стан об’єктів, разом із мешканцями населених пунктів району гості обговорили перспективи відновлення цих споруд. За словами Анатолія Матвієнка, пам’ятки архітектури є особливими родзинками району і повинні стати важливою скла ... Читати далі »

Переглядів: 346 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017

Відомий художник Богдан Губаль разом із дружиною Надією Бабій презентували в Обласній науковій бібліотеці імені Івана Франка унікальну монографію – «Двері і брами Станиславова». Ця подія приурочена 40-річному ювілею творчої діяльності Богдана Губаля.

Робота над монографією тривала довгих 9 років, але ані пан Богдан, ані пані Надія не шкодують, адже вдалося зробити добротний кінцевий продукт.
«Починалося все із елементарного – захоплення архітектурою Івано-Франківська, – розповідає про свою роботу пан Богдан. &nd ... Читати далі »

Переглядів: 425 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017

У старому Станиславові був дуже популярним ресторан Яна Кьоніґсфельда, який знаходився на початку вул. Сапєжинської (нині вул. Незалежності). Цей заклад пропонував хорошу кухню, свіже пиво, вишукані вина. Клієнтів приваблювали також помірні ціни, дбайливе обслуговування і музичні номери жіночої капели.

Особливо людно було в ресторані літньої пори, адже при ньому був невеликий, але дуже затишний садок. У 1906 р. Кьоніґсфельд залишив ресторанний бізнес і був призначений директором товариства «Взаємна поміч», яке займалося видачею кредитів дрібним підприємцям. Одним сло ... Читати далі »

Переглядів: 384 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017

В Івано-Франківську ледь не щодня користувачі у соцмережах публікують світлини пам’яток архітектури, існування яких буквально висить на волосині. Чимало будівель, вік яких перетнув сторічну позначку, потребують негайної реставрації.
П’ять років тому перекриття однієї із таких архітектурних пам’яток не витримало. У двоповерховому житлового будинку на розі вулиць Чорновола і Січових Стрільців стався обвал стелі, пише Фіртка з посиланням на Побудовано.
Пошкодження припали на приміщення магазину, що тоді займало перший поверх будівлі. Другий поверх знаходився у користуванні комунального підприємства «Муніципальна інспекція з благоустрою». Саме підприємство згодом ліквідували, а аналогічний підрозділ вже створили у структурі Департаменту житлової, комунальної по ... Читати далі »

Переглядів: 327 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017

1895 22 вересня на площі Міцкевича відкрили будинок польського культурно-спортивного товариства «Сокіл». Автор проекту — краківський архітектор Заремба.

1895 У вересні в новому триповерховому будинку на вулиці Гіллера (тепер Гординського, 10, архітектор — Ян Лемпіцький), запрацювала 5-класна жіноча школа імені Королеви Софії. Заклад був заснований у 1890 році й до цього часу розташовувався в одноповерховому будинку, де тепер допоміжні приміщення міжшкільного навчально-виробничого комбінату на вулиці Новгородській.

... Читати далі »

Переглядів: 343 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024