Четвер, 18.04.2024, 22:00:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Січень » 01

 Символічно, що сьогодні 1 січня, у день народження Степана Бандери, у Більшівцях на приміщенні колишнього відділення НКВД (1945-1957 рр.) встановили пам’ятну дошку. Ініціатором цього виступив місцевий греко-католицький священник о. Василь Завірач, який відправив панахиду за загиблими українцями, а підтримав його голова товариства «Меморіал», керівник комунального підприємства «Пам’ять» Василь Тимків.

Встановлення і посвячення пам’ятної дошки відбулося саме сьогодні, бо, за словами о. Василя, вночі 1 січня 1945 року сотня повстанця Ясміна, в якому боровся і уродженець Більшівців Олекса Стасюк на псевдо «Синій», розбила тюремні замки й випустила на волю 21 родину, яких готували ви ... Читати далі »

Переглядів: 69 | Долучив: Dnister | Дата: 01.01.2023

У сучасному Івано-Франківську прихід Нового року святкують весело і гучно. Сто років тому мешканці Станиславова теж не нудьгували в цю казкову ніч, незважаючи на те, що тоді в місті було аж три новорічних свята.
Поляки святкували новорічну чи “cильвестрову” ніч з 31 грудня на 1 січня, багато українців – у ніч на 14 січня, через що цей день у місті називали “руським Новим роком”. Єврейська громада мала своє свято.

Проте найбільш гучні святкування відбувалися в місті все ж у ніч на 1 січня. Хтось святкував удома в родинному колі, але більшість піднімала келихи з шампанським у кав’ярнях і рестораціях, які в цю ніч були переповнені.

... Читати далі »

Переглядів: 72 | Долучив: Dnister | Дата: 01.01.2023

Гуцульська боднарка – надбання національної культурної спадщини. Відповідно до наказу Міністерства культури та інформаційної політики, елемент «Гуцульська боднарка» визнаний надбанням національної культурної спадщини і йому присвоєний реєстраційний номер «057.нкс».

Про це повідомляють на сайті обласної комунальної установи «Буковинський центр культури та мистецтва».

На Буковині, зокрема на Вижниччині, гуцульську боднарку, в тому числі й випалену, популяризує заслужений майстер народної творчості України Володимир Ворончак.

... Читати далі »

Переглядів: 64 | Долучив: Dnister | Дата: 01.01.2023

Зимові свята – це час, коли ми ходимо в гості й запрошуємо їх до себе. І намагаємося, щоб у інших людей залишилися про нас позитивні враження. Сто років тому існували дуже суворі правила для походів у гості й вихована людина повинна була їх дотримуватись.
Газета “Кур’єр станиславівський” у грудні 1907 р. опублікувала статтю про правила хорошого тону під час прийомів та візитів у гості. Як зазначав автор публікації, при вході до світського салону елегантний пан мусив легко пересувати ноги, наближатися “кроком кадрилі” просто до господині й поцілувати їй руку. Починати бесіду газета рекомендувала завжди з погоди, потім можна переходити на прем’єри, виставки картин та літературні новинки в модному стилі, з цією метою належить прочитати хоча б їхній початок і кінець.

... Читати далі »

Переглядів: 68 | Долучив: Dnister | Дата: 01.01.2023










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024