Субота, 20.04.2024, 18:06:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Січень » 28 » Ангели з музею мистецтв Прикарпаття виставлятимуться у Луврі
00:48:22
Ангели з музею мистецтв Прикарпаття виставлятимуться у Луврі
Двоє мистецтвознавців з Франції оглянули роботи Пінзеля, які знаходяться в музеї мистецтв Прикарпаття, з метою їх експозиції у Луврі. «Експерти Франції детально оглянули роботи Іоганна-Георга Пінзеля, що зберігаються в нашому художньому музеї, та внесли їх у список робіт, які будуть експонуватись у Луврі на виставці українського скульптора зі світовим іменем», - зазначив начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Федорак. За його словами, «Усі угоди про експозицію цих робіт у Франції та їх повернення в Україну готуються до підписання на рівні Міністерств культури України та Франції». У Луврі роботи Пінзеля планують виставити 3 листопада. В Івано-Франківському художньому музеї зберігаються 5 янголів роботи Пінзеля.
Як стверджує директор Івано-Франківського обласного художнього музею Михайло Дейнега, йдеться про три янголи роботи Пінзеля, датовані 17-18 ст., що зберігаються в музеї. До художнього музею ці роботи потрапили у 80-х роках минулого століття з Городенківського костелу місіонерів після того, як його закрили.
«Наші роботи Пінзеля у доброму стані, втім, вже є необхідність їх реставрації, оскільки кожна деревина має свій процес старіння, - каже Михайло Дейнега. - Для цього потрібні реставратори вищої категорії».

Довідково
У списку експозиції французьких експертів є також роботи Пінзеля, що зберігаються в музеях Тернополя та Львова.
На поч. 50-х рр. 18 ст. Іоан-Георг Пінзель працює в м.Городенці, де виконує найбільше замовлення Миколи Потоцького – 5 вівтарів для костeлу о. Месіонерів та 4 вівтарі для парафіяльної церкви, а також ставить колону з постаттю Богородиці (колона стоїть і досі).
Мистецтвознавці кажуть, що саме в Городенці Пінзель виявив себе як Майстер світового рівня. Скульптури маестро сучасники ставлять в один ряд із кращими мистецькими набутками людства. Вони вражають експресією та психологічною глибиною. Скульптор Іоганн-Георгій Пінзель досягнув нової, на той час, виразності трактування драперій, які у нього стали самостійним елементом. Групи святих з вівтарних комплексів немовби спілкуються між собою... Костел Непорочного Зачаття Марії роботи Бернарда Меретина був прикрашений великою кількістю скульптур Іоганна-Георга Пінзеля, зараз можна побачити лише Мадонну поблизу храму. Багато з місцевих скульптур експонуються та зберігаються в Олеському замку.

Переглядів: 616 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024