П`ятниця, 29.03.2024, 13:21:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Січень » 12 » Архітектура знову програє бізнесу. Івано-Франківськ втратить ще один історичний об'єкт в центрі міста
15:38:05
Архітектура знову програє бізнесу. Івано-Франківськ втратить ще один історичний об'єкт в центрі міста
Так сталося, що будь-яке будівництво в центральній частині міста викликає явно нездоровий інтерес. Чи це зумовлено історико-архітектурною спадщиною Івано-Франківська, яка так чи інакше виринає під час майже кожного будівництва, чи то людей насторожує невелика частина місць для забудови, яка щоразу зменшується, але поява будівельних кранів обов’язково викликає зацікавлення: а що там?
Побачивши будівельну техніку на території колишнього Західноукраїнського економіко-правничого інституту, журналісти сайту „Рravda.if.ua” вирішили просто поцікавитися, що за нова будівля зрине на тій площі. Перша ж отримана інформація здивувала – під час розкопок ґрунту під котлован будівельники виявили залишки якоїсь старовинної споруди.
Про неї нам розповів директор Прикарпатської археологічної експедиції інституту археології Національної академії наук Василь Романець. За його словами, будівельники натрапили на склепінчастий перемурований вхід до колектора стічних вод, який мав подвійне значення – використовувався також, як оборонний перехід через Вали до Фортечного рову.
Частина колектора була зруйнована ще кілька років тому при прокладанні тепломереж. Але при огляді знахідки архітектори побачили значну частину автентичного склепінчастого проходу колектора.«Коли вибирали місце під фортецю, то виникла потреба відведення води із неї. Таким чином і збудували колектор, який міг і відвести воду з фортеці, і, відповідно, відігравав певну роль для оборонних цілей», – розповідає Василь Романець.Він розказує також, що виявлений вхід до колектора невеликий, шириною 2 метри, мурований із нашого гірського рваного каменю, а висота його 1,50-1,60 м.
„Багато речей в історії Івано-Франківська фальсифіковано, або, принаймні, дуже поверхово описано. Тому у законодавстві є прописана така річ – той, хто веде будівництво на історичних ареалах, а Івано-Франківськ – це історичне місто, зобов’язані проводити його у присутності фахівців-археологів, або при виявленні певних артефактів повідомляти відповідні служби”, – каже начальник відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігор Панчишин.
Він згадує схожі випадки виявлення певних археологічних пам’яток у центрі Івано-Франківська, де за його словами навіть кабелі не можна прокласти без погодження і висновків служб охорони культурної спадщини і археологічних служб.
„Наприклад, під „Легенду” викопали 4-метровий котлован і знайшли там ще дофортечні будівлі та дерев’яні конструкції. На тому місці, де зараз відновлюють бастіон, і де потім, за художнім музеєм, побудували торговий центр, знайшли Трипілля”, – каже Ігор Панчишин.
Дослідники нововіднайденої пам’ятки археології на колишній університетській території запевняють, будівництво продовжать. От тільки знахідку потрібно дослідити, законсервувати та музеєфікувати. А потім її можна використовувати в інтер’єрі новобудови.
До речі, що там будують, так ніхто і не признається. Одні кажуть – ще один навчальний корпус, інші – ресторан чи торговий центр.
От тільки сьогодні нашого фотокореспондента на територію „призупиненого”, як запевняють історики, будівництва не пустили. Журналістам будівельники сказали, що вся ця історія – неправда, що вони нічого не знаходили і про жодні історичні дослідження не знають.
Тож чи справді у Івано-Франківську з’явиться ще одна відкрита сторінка історичного минулого, а чи її просто поховають під новозведеними стінами – поки що невідомо.
Археологи впевнені – будівельники зацікавлені у співпраці та збереженні історичної автентики. Ми сьогодні почули іншу версію. Яка з них правильна? Цікаво ж знати…
Правда.if.ua

Переглядів: 594 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024