Неділя, 05.05.2024, 18:10:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829
 
Архів новин
Головна » 2024 » Лютий » 22 » Архів оприлюднив церковний запис про народження четаря Легіону УСС Степана Глушка
18:38:25
Архів оприлюднив церковний запис про народження четаря Легіону УСС Степана Глушка

Державний архів Івано-Франківської області познайомив шанувальників історії з архівним документом про біографію четаря Легіону Українських Січових Стрільців, який у 1914-1916 роках пройшов з боями від Карпат до Лисоні — Степаном Даниловичем Глушком.

Єдиний документ, який зберігається в архіві, — церковний запис з метричної книги села Джурів Снятинського повіту, що містить відомості про народження Степана Глушка та його брата-близнюка Василя, повідомляють на Facebook-сторінці обласного архіву.

Зокрема, вказана дата їх народження та хрещення, віросповідання, номер будинку, відомості про батьків та кумів, соціальний стан, відомості про священника, який їх охрестив та ім’я повитухи. Степан та Василь Глушки народилися та були охрещені 27 березня 1894 року в селі Джурів. Номер будинку 197. Батько: Данило Глушко, син Василя Глушка та Ірини, рільники; мати: Анастасія Глушко, донька Олексія Глушка та Євдокії, рільники. Хресні батьки: Данило Романюк та Агафія Сенечук, та Іван Глушко і Катерина Дзерук. Охрестив парох Микола Огоновський. Повитуха — Агафія Сенечук. (Ф. 631, оп. 1, спр. 530, арк. 50).

З цим документом можна ознайомитися в читальному залі Державного архіву Івано-Франківської області, попередньо зареєструвавшись як користувач.

Біографія Степана Глушка залишається малодослідженою та чекає свого науковця для всебічного вивчення.

Раніше Держархів Івано-Франківської області опублікував особову справу Бандери.

Коротка біографія. Степан Глушко народився 27 березня 1894 року в с. Джурів у сім’ї Данила та Анастасії Глушко. Мав брата близнюка Василя. Був студентом Чернівецького університету, який успішно закінчив. З початком Першої світової війни та формуванні Легіону УСС був включений до однієї із сотень під командуванням Михайла Волошина. За час війни брав участь в боях з російськими військами на Ужоцькому перевалі, проведенні карпатських охоронно-розвідувальних операцій взимку 1915 року, брав участь у звільнені м. Болехова від царських військ, учасник боїв за гору Лисоню. 16 вересня 1916 року під селом Дикі Лани отримав важке поранення. Після одужання був відзначений медаллю «За хоробрість». В часи УНР був підполковником. Після війни вчитель, а потім директор Приватної жіночої гімназії в Станиславові. Далі виїхав до Америки, після чого відомості про Степана Глушка губляться.


Переглядів: 36 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024