Четвер, 09.05.2024, 04:43:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829
 
Архів новин
Головна » 2024 » Лютий » 25

Спроби створити музей у Долині починалися ще з кінця 60-х років. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла рішення про створення музею в місті.

Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою краєзнавчого музею "Бойківщина" Тетяни і Омеляна Антоновичів Ксенею Циганюк. 


Чи пам’ятаєте ви своє перше знайомство з музеєм? Які спогади про музеї залишилися з вашого дитинства?


... Читати далі »

Переглядів: 27 | Долучив: Dnister | Дата: 25.02.2024

Це поодинока справа з архіву Управління СБУ в Івано-Франківській області не про повстанця чи симпатика повстанців, а про аполітичного чоловіка, абсолютно слухняного радянській владі. Простого робітника з-поміж тих, кого радянська пропаганда називала представником провідного класу — пролетаріату, який нібито мав повноту влади в СРСР у вигляді диктатури. Але його доля є точною ілюстрацією стану прав людини в СРСР.

Справа 12678П стосується Стефана Яковича Тарановського, який народився 5 січня 1908 року в селі Боднарів. Батько був приймаком з Калуша, а мама з дому була Гумилович — її батько теж був приймаком з Калуша, а мати була з Дрогомирецьких. Батьки разом зі Стефаном відразу після його народження переїхали до ... Читати далі »

Переглядів: 34 | Долучив: Dnister | Дата: 25.02.2024

Український ілюстрований літературний і популярно-науковий двотижневик «Наш Світ» за 1925 рік виходив у м. Варшава, редактор В. Островський. На зберіганні в архіві знаходяться три випуски за 1925 та 1935 рр, пише Західний кур’єр з посиланням на Державний архів Івано-Франківської області. 

“Демонструємо статтю з журналу за 1925 р. під назвою «Гуцульщина». На першій сторінці бачимо гуцулку Марію Кречунєк «Чукутиха», фото якої всього через шість років здобуде гран-прі на міжнародній виставці в Парижі під назвою «Стара гуцулка»&r ... Читати далі »

Переглядів: 33 | Долучив: Dnister | Дата: 25.02.2024

Життя і діяльність видатної української письменниці і громадської діячки Лесі Українки тісно пов’язані з Галичиною, зокрема з Гуцульщиною. Серед чарівної карпатської природи Леся Українка не лише лікувалася, а й зустрічалася з цікавими людьми, багато читала й працювала над творами, пише “Західний кур’єр” з посиланням на сторінку Косівської центральної міської бібліотеки.

“Інформацію про наш край Леся отримувала з розповідей своєї матері, письменниці Олени Пчілки, дядька М. Драгоманова, які підтримували тісні зв’язки з громадськими діячами Галичини, а також — з літературних творів. Цікавила ... Читати далі »

Переглядів: 28 | Долучив: Dnister | Дата: 25.02.2024










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024