Неділя, 05.05.2024, 13:55:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829
 
Архів новин
Головна » 2024 » Лютий » 25 » Оригінальна історія легендарної гуцулки “Чукутихи” на сторінках преси сто років тому
19:05:32
Оригінальна історія легендарної гуцулки “Чукутихи” на сторінках преси сто років тому

Український ілюстрований літературний і популярно-науковий двотижневик «Наш Світ» за 1925 рік виходив у м. Варшава, редактор В. Островський. На зберіганні в архіві знаходяться три випуски за 1925 та 1935 рр, пише Західний кур’єр з посиланням на Державний архів Івано-Франківської області. 

“Демонструємо статтю з журналу за 1925 р. під назвою «Гуцульщина». На першій сторінці бачимо гуцулку Марію Кречунєк «Чукутиха», фото якої всього через шість років здобуде гран-прі на міжнародній виставці в Парижі під назвою «Стара гуцулка»”, – йдеться в повідомленні.

Народилася 26 квітня 1836 року у с. Ясенів-Горішній. «Чукутиха була дуже вродлива. Навіть у 100 років… До останніх днів найгарніше в околиці одягалася. На голові закручувала кучері, прикрашала зачіску живими квітами. Мала прекрасний голос. І до того всього – феноменальну пам’ять. Весілля на Гуцульщині гуляли три дні. То могла три доби співати пісень, і ні одна не повторювалася», – каже дослідник Іван Зеленчук із Верховини, якому вдалося віднайти онуків і правнуків Чукутихи.

Про героїню фото відомо також, що вона народилася в Ясенові Горішньому Верховинського району. А прізвисько своє перейняла від чоловіка – Йосипа Полєка, якого кликали Чукут, що означало для гуцулів “замкнений у собі”, “скритний”.

Марія заробляла на життя піснями на весіллях. Переповідають, що могла три доби співати пісні та жодного разу не повторитися.

У 1925-ому Чукутиху із люлькою сфотографував військовий фотограф Микола Сеньковський. Походив із Полтавщини, але цікавився гуцулами і одним із перших зробив серію фотографій про їхній побут та обряди. Відкрив у Коломиї фотомайстерню, виготовляв листівки із краєвидами Карпат, фотографував місцеві села. Свої роботи поширював у Європі.

Світлина “Стара гуцулка” належить до збірки фотографій із назвою “Гуцульські типи”.

Померла Марія Кречунєк у першій половині 1930-их, у Верхньому Ясенові збереглась її могила (згідно статті сайту «Локальна історія»).

Із всіма статтями та випусками журналу «Наш Світ» можна ознайомитися в читальному залі Державного архіву Івано-Франківської області. Пошуковий номер цього двотижневика H-34.


Переглядів: 32 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024