Неділя, 05.05.2024, 12:58:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829
 
Архів новин
Головна » 2024 » Лютий » 25 » Леся Українка і Гуцульщина
18:59:59
Леся Українка і Гуцульщина

Життя і діяльність видатної української письменниці і громадської діячки Лесі Українки тісно пов’язані з Галичиною, зокрема з Гуцульщиною. Серед чарівної карпатської природи Леся Українка не лише лікувалася, а й зустрічалася з цікавими людьми, багато читала й працювала над творами, пише “Західний кур’єр” з посиланням на сторінку Косівської центральної міської бібліотеки.

“Інформацію про наш край Леся отримувала з розповідей своєї матері, письменниці Олени Пчілки, дядька М. Драгоманова, які підтримували тісні зв’язки з громадськими діячами Галичини, а також — з літературних творів. Цікавилася поетеса і гуцульськими вишивками, які зберігалися у домі її матері, – йдеться у публікації на сторінці Косівської центральної міської бібліотеки.

Український фольклорист М. Бучинський надіслав Олені Пчілці гуцульські вишивки з описом 42-х узорів та поясненнями способу вишивання і крою жіночих і чоловічих сорочок. Цей матеріал письменниця використала для видання «Альбому систематичного впорядкування узорів малоруської орнаментики» (1876 р.)”.

Одним із перших видавців, критиків і популяризаторів творів Лесі був уродженець міста Косова Михайло Павлик. Він познайомив двох письменниць — Лесю Українку і Ольгу Кобилянську.

Навесні 1901р. Леся Українка поїхала в гості до О. Кобилянської у Чернівці. Обидві письменниці потоваришували. У кінці червня цього ж року поетеса разом із Климентом Квіткою їде на лікування до Буркута через Вижницю, Кути, Косів, Яворів, Криворівню.

“Серед чарівної карпатської природи Леся Українка не лише лікувалася, а й зустрічалася з цікавими людьми, багато читала й працювала над творами «Одержима» та «В пущі». Вона написала тут кілька поезій, в яких висловила своє захоплення красою Карпат”.

Під час перебування в Буркуті поетесу відвідав І. Франко. К. Квітка записав тоді 32 народні пісні з вуст Каменяра. Повертаючись з Буркута, Леся Українка через несприятливу погоду на кілька днів затрималась в с. Довгополі, де зустрічалася з Василем Стефаником. Друга їхня зустріч відбулася у вересні 1903 р. в Полтаві під час відкриття пам’ятника І. Котляревському.

Перебуваючи деякий час у Вижниці, а це майже 2 місяці, Леся Українка їздила берегом Черемоша, об’їздила все містечко. Покидаючи Вижницю, письменниця написала на згадку такі слова: «В інші гори я полину, але спогад не покину по зеленій Буковині, по привітній господині. 27. VII. 1901». З Вижниці гості через Кути і Косів проїхали до Яворова, де Леся зупинилася у родини Окуневських, з членами якої була знайома.

“Громадськість нашого краю завжди виявляла зацікавленість до перебування Лесі Українки в Галичині, зокрема на Гуцульщині. Адже спілкування з письменницею мало великий вплив не лише на тогочасну інтелігенцію, а й на простих трудівників. На честь Лесі Українки та її перебування на Прикарпатті в кількох місцях встановлені пам’ятні знаки”.

Образ Лесі Українки увічнювали на полотні і галицькі, і наддніпрянські майстри пензля: це відомі художники Іван Труш і Фотій Красицький (племінник Т. Шевченка).

Ще за життя славетної поетеси окремі її поезії поклали на музику Микола Лисенко та галицькі композитори Денис Січинський («Не співайте мені сеї пісні») і Ярослав Лопатинський («Калина», «Нічка тиха і темна була»). Ці твори часто виконували на концертах і були відомі галичанам.

Леся Українка впродовж свого життя виступала за культурне єднання Галичини і Наддніпрянщини.

Більше дізнатися про культурні та громадські зв’язки Лесі Українки з Гуцульщиною ви зможете, якщо завітаєте до Косівської центральної міської бібліотеки. Завжди раді зустрічі з вами!

У. КНИШ, провідна бібліографиня Косівської ЦМБ


Переглядів: 28 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024