Середа, 24.04.2024, 02:45:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Березень » 20 » Бракує грошей на пам'ятник митрополиту
15:52:43
Бракує грошей на пам'ятник митрополиту

У питанні відзначення ювілейної дати владики Андрея Шептицького Церква заручилася підтримкою місцевої влади. З нагоди 150-ліття від дня народження митрополита в Івано-Франківську постане пам’ятник видатному діячеві Церкви. Попередньо планується, що відкриття скульптури відбудеться 29 липня, в день народження владики Андрея. Саме тоді в нашому місті буде проходити Патріарший собор УГКЦ.
Цьому передує підготовка як Церкви, так і влади. Зокрема, з міського бюджету на спорудження пам’ятника виділили 1 мільйон гривень. Щоправда, як стверджують у міськвиконкомі, цих коштів не вистачає. Під час однієї із нарад щодо відзначення ювілею наголосили на тому, що фінансів бракує, а тому звернулися до мешканців міста із проханням долучитися до фінансування.
Протягом майже трьох років навколо питання спорудження пам’ятника Шептицькому точилося чимало дискусій, обговорень. Втім, логічної кульмінації досягло саме цьогоріч – оказія сприяє. Зрештою, із місцем для пам’ятника довго не затягували, оскільки його вирішили поставити на однойменній площі Шептицького. Щоправда, для цього потрібно перенести «Великоднє сонечко» і, як згодом виявилося, трохи реконструювати клумбу, на котрій він і буде встановлений.
Кована скульптура, котра дотепер прикрашає центральну площу міста, вже невдовзі переїде на Вали. Принаймні так говорять чиновники, опираючись на відповідне розпорядження міського голови. Виконати перенесення кованого пам’ятника доручили департаменту комунального господарства, а благоустроєм площі Шептицького та встановленням постаменту під саму скульптуру займатиметься управління капітального будівництва міськвиконкому.
На будівництво постаменту під пам’ятник з благоустроєм прилеглої території на площі А. Шептицького у міському бюджеті на цей рік передбачено 300 тисяч гривень.
«Виділених 300 тисяч гривень не вистачить однозначно, – переконує начальник міського управління капітального будівництва Володимир Ковальчук. – Причина банальна: здорожчання матеріалів. Тільки 260 тисяч коштує сам граніт для постаменту. Крім того, нам ще треба виконати невелику реконструкцію із заміною бруківки. Розуміємо, що пам’ятник має бути вчасно, і ми зробимо все, що від нас залежить. Очевидно, будемо звертатися із проханням до бюджетної комісії міськради по додаткові кошти. Чи це буде перерозподіл коштів, чи дотація із резервного фонду, не знаю, але мусимо це зробити. Станом на сьогодні реальна вартість самого постаменту вартує понад 400 тисяч гривень».
Приступити до виконання робіт зможуть тільки після надходження необхідних коштів. Наразі, за даними начальника УКБ, на спеціальному рахунку є лише майже половина необхідної суми.
На спорудження бронзової скульптури митрополита міська рада виділила 700 тисяч гривень. Зауважимо, що у конкурсі проектів пам’ятника переміг Степан Федорин. До речі, цей молодий скульптор вже не вперше представить свої роботи на вулицях нашого міста. Пам’ятник дерев’яній церкві у Станиславові біля міської ратуші – також витвір рук цього скульптора. Ще у місті є меморіальна дошка Пилипу Орлику та пам’ятник «Дівчина українка». Крім того, його роботи прикрашають територію відпочинкового комплексу «Лейбова гора».
Згідно із проектом пам’ятника, скульптура митрополита Шептицького буде обернена лицем до Катедрального собору, де свого часу служив владика. Сама композиція постане у бронзі, а основа має базуватися на поєднанні чорного та сірого гранітів із підсвічуванням.

Володимир БОДАК


Переглядів: 455 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024