Четвер, 25.04.2024, 05:31:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Вересень » 29 » День краєзнавства до річниці славетного Галича
12:07:35
День краєзнавства до річниці славетного Галича

Як відомо, цього року Галич відзначив 1120-ту річницю з часу першої писемної згадки про місто. З цієї нагоди у Галицькій центральній районній бібліотеці пройшов день краєзнавства під промовистою назвою «Місто моє – ти моя споконвічна колиска».

Організувала захід бібліотекар Богдана Кривоніс. На зустріч із краєзнавцями були запрошені учні 9-тих класів Галицького ліцею імені Ярослава Осмомисла. Цікаві та змістовні виступи для юних галичан підготували відомі краєзнавці, співробітники Національного заповідника «Давній Галич» Марія Костик та Іван Драбчук.

Зокрема, завідувач науково-дослідного відділу установи М. Костик зупинилася на першій писемній згадці, яка відноситься до 898 року і пов’язана з переходом угрів із Поволжя до Паннонії. Також вона торкнулася ролі та значення у нашій історії галицьких князів, представників двох династій Ростиславичів та Романовичів, за правління яких Галич став відомим у Європі.

Провідний редактор інформаційно-видавничого відділу заповідника, член НСКУ І.Драбчук розкрив у своєму виступі долю Галича у часи австрійського, польського та радянського панування. Він зазначив, що жодна з перелічених чужинських влад не була зацікавлена у розвої Галича, а тому він із рангу столиці Галицько-Волинської держави скотився до рівня звичайного районного центру.

Дуже сподіваємось, що незабаром ситуація зміниться і Галич закріпить за собою статус історичного міста та стане привабливим для туристів, які їхатимуть до цього міста звідусіль. Але для цього ми повинні багато зробити і, насамперед, подбати про його розбудову та спорудження чи відновлення цікавих історичних об’єктів. Адже попередні часи показали, що на минулому, хоч би яким воно славним не було, далеко у майбутнє не заїдеш.

Іван ДРАБЧУК


Переглядів: 292 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024