П`ятниця, 19.04.2024, 12:18:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Вересень » 10 » Дослідники вирахували основні габарити Тисменицької брами
19:18:06
Дослідники вирахували основні габарити Тисменицької брами

Один з дослідників Тисменицької брами розповів новини із дослідження розкопок.

Як повідомив викладач кафедри архітектурного проектування ІФНТУНГ, кандидат історичних наук Зеновій Федунків обраховано її довжину і висоту казематів.

Завдяки допомозі колег вдалося обрахувати основні габарити брами, а це означає, що відтепер проводячи розкопки дослідники знатимуть, що чекати від того чи іншого місця і знати приблизні контури брами.

За словами Зеновія Федунківа, план 1822 року наданий Олегом Стасюком зі Львова , він не має умовних позначень та експлікації.

"Мірна лінійка є, але було незрозуміло, у яких мірних одиницях вона подана, адже одному великому відрізку відповідало шість малих. В часовому проміжку функціонування Станиславівської фортеці мірна одиниця не була сталою: користувалися туазами, моргами, сажнями, ліктями, футами, долонями тощо. В результаті консультацій з колегами-фортифікаторами Філіпом Гавриленком (м. Київ), Максом Біличем (м. Київ), Василем Стрільчуком (м. Броди) прийшли до думки, що план виконано у сажнях і австрійських футах.

Чому? Проста математика: 1 сажень – 1,896 метра. Австрійський фут – 31,608 см. А, отже, 31,608 х 6 = 1,896 м. Один сажень – шість футів. Отже, на плані казематів Тисменицької брами 1822 р. малий відрізок – відповідає австрійському футу, великий – сажні. Далі, знаючи з плану 1743 р., правильність якого доведена кількаразово, що потерни тягнулися на всю довжину брами, промірявши довжину потерни, знатимемо довжину брами. Масштабування карти у метричну міру довжини в програмі архікад виконав канд. архіт. Іван Смадич", - пише дослідник.

У результаті вдалося з'ясувати, що довжина брами без тераси – 17,1-17,3 м, товщина стін потерни – 1,2-1,4 м, ширина потерни – 2,8 м., висота розкопаного муру потерни – 5,1 м, висота фундаменту – 1,2 м. Більшість розмірів з похибкою 0,2 см відповідають обмірам з розкопів.

"В когось ще є сумнів, що ми розкопали?", - додає Зеновій Федунків.

Довідка Фіртки:

В давнину місто замикали три величні брами: з північного боку — Галицька (Львівська) брама, з південно-західного боку — Тисменицька (Кам’янецька) і з південно-східного — Вірменська (Заболотівська).

Від кожної брами було перекинуто довгий дерев’яний міст через рів, наповнений водою, і тільки за допомогою цих мостів можна було потрапити до міста. Над брамами вміщувались величезні чорні мармурові таблиці із золотими написами.

Тисменицька брама - ренесансна прямокутна триярусна споруда з наскрізним арковим проїздом, увінчана високою вежею з банею та шпилем.


Переглядів: 303 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024