П`ятниця, 26.04.2024, 13:11:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Вересень » 20 » Франківцям показали, як виглядатиме простір «Тисменицька Брама»
18:21:02
Франківцям показали, як виглядатиме простір «Тисменицька Брама»

В Івано-Франківську зупинили археологічні розкопки на місці Тисменицької Брами. Все задля розробки архітектурного рішення музеєфікації та накриття знахідки.

Про це повідомила громадська активістка, ініціаторка "ФранківськЯкийТребаБерегти" Марія Козакевич, інформує Фіртка.

"Останні кілька тижнів на брамі тихо і археологічні розкопки не ведуться. Весь цей час зусилля фахівців були зосередженні на написанні наукового звіту та розробках архітектурного рішення музеєфікації та накриття знахідки. Сьогодні зранку відбулась спільна нарада з мером, активом науковців, департаментами архітектури та комунального господарства щодо подальших дій. Так як розробка проекту та всієї необхідної документації забере не один місяць і ми явно не встигнемо з накриттям до холодів, вирішено засипати розкопки на час підготовчих робіт піском - це вбереже старовинні кам'яні кладки від морозів і можливо руйнування. З настанням тепла активні роботи на місці продовжаться", - йдеться у повідомленніМарії.

Активісти уже готові представити увазі франківців ескіз можливого накриття.

Зокрема, місце знахідки перетворюється у повноцінний громадський простір, який виконує одночасно кілька функцій: освітню, рекреаційну, наукову.

Доступність огляду знахідки з різних сторін та місця для відпочинку дозволяють пізнавально проводити час, організовувати різні заходи та події – від екскурсій та уроків історії чи лекцій для учнів та студентів до наукових конференцій та камерних музичних концертів.

Завдяки скляним конструкціям, простір «Тисменицька Брама» гармонійно вписується в історичне середовище середмістя, вдало доповнюючи вже існуючі домінанти та краєвиди.

Як відзначила Марія Козакевич, наявність інформаційних стендів для містян й туристів, які ознайомлюють з історією археологічної знахідки, підвищуватимуть рівень обізнаності щодо історії міста, зацікавлюватимуть до її вивчення та бережного ставлення до культурної спадщини.

Завдяки запропонованим архітектурним рішенням накриття та музеєфікації, надається можливість огляду знайдених під час археологічних розкопок горизонтальних і вертикальних площин фундаментів Тисменицької брами, які виконані різними кладками та матеріалами, характерними 17-18 ст. Для подальшого вивчення, дослідження знахідки конструктивно передбачений доступ до знахідки науковців, археологів, студентів.

 

Довідка Фіртки:

В давнину місто замикали три величні брами: з північного боку — Галицька (Львівська) брама, з південно-західного боку — Тисменицька (Кам’янецька) і з південно-східного — Вірменська (Заболотівська).

Від кожної брами було перекинуто довгий дерев’яний міст через рів, наповнений водою, і тільки за допомогою цих мостів можна було потрапити до міста. Над брамами вміщувались величезні чорні мармурові таблиці із золотими написами.

Тисменицька брама - ренесансна прямокутна триярусна споруда з наскрізним арковим проїздом, увінчана високою вежею з банею та шпилем.


Переглядів: 251 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024