П`ятниця, 26.04.2024, 05:06:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Січень » 2 » Галич і Габсбурги
21:41:58
Галич і Габсбурги
Впродовж багатьох століть увагу суспільства привертає життя і діяльність «перших осіб» - як і спадкових монархів чи імператорів, так і виборних осіб в демократичних державах – президентів або керівників парламенту. Українське місто Галич через століття своєї історії приймало багатьох відомих осіб – духовних і світських, військовиків і науковців. Цікавим в цьому плані є епізоди історії міста, пов’язані з представниками австрійського дому Габсбургів. Двоє членів цієї європейської династії з різницею в 36 років відвідали наше місто. Один – в ХІХ столітті, другий – у ХХ. Один з них в період відвідання міста був імператором, другий став ним через півроку після перебування у місті. Один перебував у місті кілька хвилин, другий – впродовж кількох днів. Але все по порядку…
Галич перебував у складі багатонаціональної імперії Габсбургів 146 років (від 15 травня 1772 року до 1 листопада 1918 року). За цей час місто одночасно як багато здобуло, так і не менше втратило. Щоб проаналізувати розвиток суспільного життя міста, його економічний розвиток, то необхідне окреме дослідження. Виокремивши розвиток міста у період, коли його відвідали герої статті, вкажемо лише окремі риси його тогочасного життя. Отож у період Габсбургів Галич кінцево втратив статус адміністративного центру, проте здобув залізничний шлях, який проходив через місто. Було збудовано міст через Дністер, здійснено регуляцію водного потоку, існувала окрема річкова флотилія…
Першим представником Габсбургів, який відвідав Галич був «найясніший цісар», ім’я якого впродовж довшого часу пам’ятали в Галичині після його смерті, – імператор Франц Йосиф І. Він був одним з тих імператорів, які довгий час перебували на троні і вершили світову історію (правив у 1848-1916 рр.). Один з непомітних фактів цісарської біографії, пов’язаний з Галичем. У далекому тепер 1880 році Франц Йосиф І відвідував Галичину. Відвідавши Львів, цісар потягом вирушив до Чернівців через Станиславів. Звісно, що потяг імператора проїжджав через Галич. Зафіксовано, що на залізничному двірці потяг правителя однієї з найбільших імперій Європи простояв 10 хвилин. Було це 15 вересня 1880 року. 

Зараз важко сказати, чи виходив цісар на перон та що він бачив у Галичі з вікон свого вагону. Відомо, що попередник сучасного вокзалу (чудова споруда у стилі класицизму, що знищена у 1944 р., була збудована у 1897 році). Території міських дільниць «Заріка» та «Гамарня» були слабко забудованими, шосейна дорога Львів – Станиславів являла собою звичайний битий шлях. Ймовірно тому, проїжджаючи місто короля Данила, імператор сказав: «…Так, я бачу, що народ бідний…». Про що писала львівська газета «Діло» у вересні 1880 р.
Другим представником Габсбургів, який відвідав Галич, був престолонаслідник Франца Йосифа І, його внучатий небіж ерцгерцог Карл. Він був кадровим військовим. Зі смертю Франца Йосифа І у грудні 1916 р. його було проголошено цісарем Австрії і королем Угорщини. З огляду на політичну ситуацію у державі та світі він 11.11.1918 р. відмовився від участі у державних справах. Галич бачив майбутнього останнього імператора Австро-Угорщини двічі.
Вперше це трапилося 23 – 25 липня 1915 року, через місяць після визволення Галича австро-німецькими військами (в складі яких перебували наші УСС) від російської армії. На жаль, якщо маємо скупі відомості про підняття УСС національного прапора над вежею галицької ратуші, то про візит Карла практично інформація відсутня. Відомо, що місцеві громади Галича урочисто зустріли престолонаслідника Австро-Угорського трону. Зустріч відбувалася на проміжку сучасної шосейної дороги від старого приміщення районної лікарні до районного Народного дому (на місці якого перебував католицький костел – тепер актова зала РНД). Людність була вишикувана з обох сторін дороги. Центром ішов ерцгерцог Карл зі своїм штабом і вітався з жителями міста. Він відбув зустріч з караїмською та греко-католицькою громадами. Остання зустрічала його зі святочними хоругвами. Також у Галичі престолонаслідник здійснив інспецію частин Українських Січових Стрільців та 103-го піхотного австрійського полку, переглянув захоплену у росіян зброю. 

До нашого часу зберігся військовий фотоальбом одного з ветеранів австрійського корпусу генерала Гофмана, який звільняв Галич від росіян. Він складається з 64 світлин, які зафіксували бойові дії австрійців від Карпат до Поділля. У цьому альбомі є 6 світлин, які доносять до нас моменти перебування Карла Габсбурга у Галичі. 
Другий візит майбутнього імператора до Галича відбувся, ймовірно, у серпні 1916 р. Це можна припустити на підставі двох світлин з австрійського військового архіву (Kriegsarchiv). Ці світлини відносяться до 24 серпня 1916 р. На них відображено цікаву подію – інспекцію Карлом Габсбургом одного з найвідоміших бронепотягів Австро-Угорщини (Panzerzug no. II), який на той час перебував у перерві між боями в Галичі. Перша світлина відображає бронепотяг та групу військових на чолі з ерцгерцогом Карлом, які проходять вздовж бронепотягу і здійснюють інспецію. Друга світлина фіксує звіт команди паротяга перед ерцгерцогом та його штабом.
Таким чином, наше місто у 1880 та 1916 роках відвідали чинний та майбутній «…Його Цісарська та Королівська Величність, апостольський король Єрусалиму, цісар Австрії, король Угорщини, Чехії, Ломбардії, Венеції, Далмації, Хорватії, Словенії, Галіції та Володимирії, Ілірії, ерцгерцог австрійський, великий князь Трансильванії, Тоскани і Кракова, князь Лотарингії, Зальцбурга, Стирії, Каринтії, Країни, Буковини, Парми, Модени, П’янценци, Фріули, Рагуци, Цєшина, Верхньої та Нижньої Сілезії, маркграф Моравії, князь – граф Тиролі і Кобурга і т.д….» Франц Йосиф І та Карл І. 
Перебування Габсбургів у Галичі є ще однією з цікавих сторінок нашої історії минулих століть, коли наш край перебував у складі Дунайської монархії.
Андрій Чемеринський, магістр історії, член НСКУ

Переглядів: 728 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024