Вівторок, 07.05.2024, 16:31:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Грудень » 25 » Галицька філокартія. Епізод з різдвяно – новорічних свят періоду німецької окупації
16:52:31
Галицька філокартія. Епізод з різдвяно – новорічних свят періоду німецької окупації

Атмосфера різдвяно – новорічних свят завжди є неповторною. Як колись, так і тепер, це чудова нагода зробити приємність іншим і передати найщиріші вітання та побажання. Ще кілька десятиліть тому, окрім вербального привітання, дуже поширеними було привітання за допомогою поштових листівок. Такий вияв уваги завжди був бажаним і примножував додаткові позитивні емоції.

На основі відомого масиву поштівок Галича виданих в австрійський та польський періоди, можна відзначити, що в той час не видавалися окремі листівки присвячені святам; навіть більше, листівок з зимовими видами міста було видано всього дві.

Разом з тим, увагу привертають дві листівки галицької філокартії, які незалежно одна від одної, продавалися різними продавцями на аукціонах старовини. Їх поєднують кілька моментів: вони присвячені Галичу, обидві видані в польський період, містять різдвяно – новорічні вітання, адресовані в період німецької окупації і мають одного й того самого отримувача.

Перша листівка під назвою «Halicz. Cerkiew / Галич. Церква» зображує храм Різдва Христового з південно-західної сторони. Вона була видана в 1930 – их роках видавництвом WSP (Перемишль). На звороті листівки розміщено рукописне привітання та адресу отримувача:

«Вп. пані Безручка Слава

Stanislau

Schewtchenkstasse 152

 

Найсердечніші побажання Різдва Хр. і щасливого Нового Року засилає  Левко (…) (іншої картки в Галичі нема!)».

Примітно, що автор нарікає щодо відсутності спеціальної вітальної листівки, разом з тим, все ж обирає відповідний сюжет (з християнським храмом) для привітання з нагоди Божого народження.

 

Друга листівка під назвою «Галич – Церков Різдва Христового з XIV ст.» також була видана наприкінці 1930 – их років. Її видавцем була Повітова крамниця «Рідної школи» в Галичі. На лицевій стороні міститься зображення храму Різдва Христового з північно-західної сторони (це найраніше фото на якому зафіксовано муляж артилерійського стрільна вмонтованого в церковні мури). На звороті листівки також розміщено рукописне привітання та адресу отримувача:

«Вп. Пані

Безручко Славця

Stanislau

Schewtschenko Str. 152

 

Веселих свят, смачної куті, Нового року, і сповнення мрій бажає Павл (…)2.І-43».

Відправник також обрав сюжет відповідний до свята, бажаючи підкреслити подію на лицевій стороні листівки ним зроблено рукописний підпис: «Веселих свят!».

Перша листівка з огляду на відсутність поштового штемпеля могла бути не висланою адресату, або ж бути висланою в конверті (у цьому випадку штемпель був на ньому). Натомість, друга пройшла пошту і на ній є помітний штемпель з написом «Stanislau».

На жаль, з зворотньої сторони листівок практично не можливо отримати якусь більшу інформацію щодо обох відправників, оскільки наявні тільки їхні імена; з огляду на напис «іншої картки в Галичі нема!» можна розуміти, що вона придбана і підписана саме тут, в Галичі.

Пошук даних щодо адресата «п. Безручко Славця» також не дав результату. Ймовірно, вона проживала або могла отримувати пошту за вказаною адресою у Станиславові (сучасному Івано-Франківську). Адреса «Schewtschenko Str. 152» є сучасним відповідником вулиці Шевченка. Щоправда, наприкінці вересня 1941 р. німецькою владою вулиці Шевченка було повернуто попередню назву «вул. Липова», але відправники з Галича ймовірно, про це не знали і адресували листівки на попередньо відому назву вулиці адресата.

Невідомо, як склалася доля відправників і отримувача листівок – рік, який починався (1943 р.) був складним для усіх, серед основних подій перелом у бойових діях на користь СРСР, творення дивізії «Галичина», розстріл гестапо українських патріотів під божницею у Станиславові… Залишається вірити, що ці люди щасливо пережили німецьку, а згодом радянську окупацію, можливо виїхали на еміграцію, чи відійшли у вічність дочекавшись проголошення незалежності України. Факт в тому, що вони мали надію на кращий рік і бажання її передати іншим.

В контексті філокартії Галича зазначимо, що в період німецької окупації було видано всього одну листівку на відповідну тематику «Halicz. Fischer am Dnjestr / Галич. Рибаки на Дністрі».

Листівки міста, окрім популяризації його цікавих місць та пам'яток, одночасно є маленькими цікавими історіями людей, які їх відправляли і отримували.

Андрій Чемеринський,

Почесний краєзнавець України


Переглядів: 46 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024