П`ятниця, 26.04.2024, 16:48:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2013 » Вересень » 19 » ІХ Міжнародна наукова польсько-українська конференція відбулася в Більшівцях
15:24:03
ІХ Міжнародна наукова польсько-українська конференція відбулася в Більшівцях
13 – 16 вересня 2013 р. в с. Більшівці Галицького р-ну відбулася ІХ Міжнародна наукова конференція під назвою «Діалог культур спільнот прикордоння – концепції і сучасність». Захід проведено в приміщенні пам’ятки архітектури XVII століття – монастирі кармелітів. Організаторами заходу стали Провінція св. Антонія і блаженного Якуба Стремя Ордену Францисканців у Кракові, Молодіжний центр примирення та поєднання в Більшівцях та п. Вєслава Голік. Програма конференції передбачала пленарні засідання з виступами науковців, відвідання цікавих місць краю.
На відкритті конференції виступили консул Республіки Польща у Львові Яцек Жур та перший заступник голови Галицької районної державної адміністрації Володимир Бродович. У своїх виступах вони відзначили важливість українсько-польської співпраці в контексті культурних обмінів та охороні культурної спадщини.

Цікавими були виступи науковців з польської та української сторони – представників університетів та музеїв. Були представлені Інститут Народної Пам’яті, Горносласький музей в Битом’ю, Вища школа в Глівіце, Опольський університет, Ягеллонський університет у Кракові, Сласька Політехніка в Глівіцах, Чернівецький національний університет імені Ю.Федьковича, університет імені Івана Франка в Житомирі, Національний заповідник «Давній Галич», Музей історії та культури караїмів, Музей мистецтв Прикарпаття.



Тематика виступів була наступною: д-р Пйотр Стахурський «Прикордоння – спроба визначення в просторі загальноєвропейському», мгр. Грабінська – Щесняк «Функціонування молодих людей у вимірі загальної культури. Проблеми ідентичності в періоді глобалізації», проф. Єва Ференс «Охорона нематеріальних пам’яток в українській та польській конституціях”, д-р Ірена Баладинська «Робота польської дипломатії в напрямку культури для європейської інтеграції України», д-р Францішек Василь «Пам’ять про померлих, вмирання пам’яті. Кладовище як засіб вивчення етнічності», проф. Владислав Струтинський «Діалог культур багатонаціонального Буковинського прикордоння», мгр. Мєчислав Добковський «Відділ кресів Музею Горносласького в Битом’ю. Історія – Стан – Перспективи», д-р Пйотр Горош «Свобода обміну товарів в Європейському союзі», мгр. Ізабелла Куегнел «Роль дитини у багатокультурному горнослаському суспільстві в ХІХ – ХХ столітті», Михайло Дейнега «Місто в міжріччі обох Бистриць», д-р Адам Святек «Роль русинів польської національності в автономній Галичині», мгр. Малгожата Клич «Товариства Кресові на Горному Слаську», д-р Богуслав Трач «Кресов’яни на Горному Слаську”, мгр. Олександр Береговський «Культурна спадщина – перспективи співпраці», Ярослав Поташник «Культура національних меншин. Галицькі караїми», мгр. Андрій Чемеринський «Забута фортифікація Галича та околиць. Кінець ХІХ – перша половина ХХ століття».

Учасники конференції взяли участь у вшануванні пам’яті українських та польських воїнів, які полягли в бою з більшовиками у вересні 1920 року біля с. Дитятин. Це село стало місцем героїчної і одночасно трагічної битви з Червоним козацтвом. Невеликий відділ Війська Польського, віддавши своє життя,  затримав на кілька годин ворога, рятуючи перед розгромом 8 дивізію піхоти та українську дивізію кавалерії.
До пропам'ятних заходів долучилися представники польських громад з Івано-Франківська та Рогатина. Державні органи та органи місцевого самоврядування України та Польщі представляли: сенатор Республіки Польщі Лукаш Абгаровіч, консул Республіки Польща Яцек Жур, директор бюро Міністерства культури і народної спадщини Кристина Саланська, головний спеціаліст управління культури, релігій та національностей Івано-Франківської обласної державної адміністрації Андрій Чемеринський, перший заступник голови Галицької районної державної адміністрації Володимир Бродович, сільський голова с. Дитятин Євген Довжинський.
Виступаючі Лукаш Абгаровіч та Володимир Бродович згадали про роль полеглих в польсько-радянській війні, окреслили перспективи співпраці між українськими та польськими народами. До хреста на могилі було покладено вінки від органів влади та молоді.

Підсумком роботи конференції стало відвідання пам'яток культурної спадщини – Музею караїмської історії та культури в Галичі, давньоруської церкви ХІІ ст. в с. Шевченкове, об'єктів в Крилосі та Івано-Франківську.
Проведення Міжнародної наукової конференції в Більшівцях дало змогу окреслити проблемні погляди на питання історії, домовитися про майбутню співпрацю між музейними та науковими інституціями України та Республіки Польща.   
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії 

Переглядів: 707 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024