Середа, 24.04.2024, 05:35:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2013 » Вересень » 12
Сьогодні у Івано-Франківську на стіні будівлі Музею мистецтв Прикарпаття, що на майдані Шептицького, відбулося відкриття відновленої меморіальної дошки на честь відзначення 330-ої річниці „Віденської відсічі” та участі у цій битві українських козаків. Участь у заході взяли керівництво міста, області, а також народні депутати України - "свободівці" Ірина Фаріон та Руслан Марцінків.
Переглядів: 473 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013

Осінь 1683 року для Європи була неспокійною, але щасливою – Відень вистояв! У нашому місті ця подія відгукнулася і радістю, і смутком водночас.
Тиск турків наприкінці XVII ст. на Європу настільки посилився, що Османська імперія вирішила взагалі поглинути християнський світ. У 1683 році більш ніж стотисячна турецька армія під командуванням Кара Мустафи, оточивши Відень, реально загрожувала поневоленням всієї Європи. Цій експансії протистояли європейські правителі, народи і держави, а також Ватикан. До стін оточеної столиці Австрії звідусіль стікались військові загони. У складі війська Речі Посполитої, яке готувалося вирушити на допомогу австрійському імператорові Леопольду І Габсбургу під Відень, воювало близько трьох сотень козаків та 28 тисяч українських шляхтичів, селян, міщан, священиків і ченців р ... Читати далі »
Переглядів: 664 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013

В обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка в рамках циклу „Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах” функціонує книжкова виставка „Зеновій Федунків: дослідник місцевої історії”, присвячена 50-літньому ювілею краєзнавця.
Зеновій Богданович - член Національної спілки краєзнавців України, історико-краєзнавчого об'єднання „Моє місто". Уродженець с. Дем'янова Галицького району, після закінчення історичного факультету Івано-Франківського державного педагогічного інституту ім. В. Стефаника працював коректором, редактором, старшим науковим редактором та заступником завідувача науково-редакційного відділу при управлінні культури облдержадміністрації. З 2006 року - керівник науково-редакційного відділу „Звід пам'яток історії та культури. Івано-Франківська область".
Переглядів: 642 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013

88-річний Михайло Володимирович Михайлюк із села Драгомирчани безцінні спогади свого життя вирішив перенести на папір. Понад три роки він писав автобіографічну книгу «За волю України! Спогади буремних літ». Тут немає ні краплі вигадки – тільки реальні історії, все, що пережив.
А пережити довелось чимало…
Михайло Володимирович народився у селі Козівка Бережанського повіту Тернопільської області. У 1939 році на відмінно закінчив польську середню школу і поступив до гімназії у Бережанах. Проте обставини склалися так, що після першого курсу навчання його припинилось. Студентів наказали залишити на повторний курс, через те що «очень хромает русский язык». А вже у 1941 почалася Друга світова війна.
Переглядів: 607 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013

Це рішення озвучив заступник Міністра культури України Віктор Балюрко 11 вересня 2013 року під час  брифінгу на тему: «Заходи Уряду щодо збереження та розвитку культурної спадщини України», що пройшов у будинку Уряду.
«На території України налічується понад 140 тис. нерухомих пам’яток культурної спадщини, однак на окрему увагу заслуговують пам’ятки, внесені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Сьогодні налічується сім таких об'єктів, – зауважив Віктор Балюрко. – Міністерство культури розробляє пропозиції щодо внесення змін до нормативного поля: у Законі України "Про охорону культурної спадщини” має з’явитися окремий розділ, присвячений пам’яткам ЮНЕСКО, також зазнають зміни підзаконні акти».
Переглядів: 671 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013

Серед 1300 пам’яток архітектури області вагоме місце займають залізничні вокзали в багатьох населених пунктах. Серед них вирізняється така будова у Татарові.
Обласне управління містобудування і архітектури, яке раніше вело реєстр пам’яток, ще у 80-х роках минулого століття належно оцінило архітектурні особливості споруди і внесло її в цей перелік. Туристи, які відвідують наш край, захоплюються гірськими краєвидами, гуцульською архітектурою і не оминають увагою татарівський вокзал. Тому можна лише похвалити і підтримати громаду села Татарова та міста Яремча у їх боротьбі за збереження пам’ятки, про що йдеться у статті О. Тиморської «Оновлення історичної пам’ятки в Татарові» («Галичина», 15 серпня 2013 р.).
Туристичний портал «26» в інтернеті /26.сom.u ... Читати далі »
Переглядів: 590 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013

Музей мистецтв Прикарпаття разом з педагогічним колективом Івано-Франківської художньої школи відкрив виставку художника та колишнього свого керівника Миколи Більчука. Експозиція присвячена пам’яті митця, до 85-річчя з дня його народження. Вона презентує близько трьох десятків робіт Миколи Більчука, які зберігає його родина.
«Ця експозиція – вшанування пам’яті художника Миколи Більчука, якого ми знаємо ще й як педагога та директора художньої школи, що випустила у світ цілу плеяду митців. Його роботи – не монументальні, але щирі та теплі. Більшість з них зберігають красу того  Івано-Франківська, якого вже немає», - говорить директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега.
Колеги та учні Миколи Більчука пригадують, мите ... Читати далі »
Переглядів: 541 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013

11 вересня 2013 р. в управлінні культури, національностей та релігій облдержадміністрації проведено нараду з питань охорони культурної спадщини на території Івано-Франківської області.  Порядок денний зустрічі стосувався питань охорони культурної спадщини на території Прикарпаття, - в контексті існуючих проблем та перспектии.
В нараді приймали участь представники органів державної влади, місцевого самоврядування та громадських об’єднань. Зокрема, начальник управління культури, національностей та релігій В.Федорак, заступник начальника управління В.Тимків, начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної справи А.Давидюк, заступник голови Громадської ради при облдержадміністрації Г.Микитка, член Громадської ради К.Говера, начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківського міськвиконкому І.Панчишин ... Читати далі »
Переглядів: 603 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013

В Івано-Франківську відкриють меморіальну дошку з нагоди відзначення 330-річниці Віденської битви. Планують її встановити на фасаді Музею мистецтв Прикарпаття в четвер 12 вересня о 16.00. 
Також, цього дня презентуватимуть в обласному центрі Прикарпаття книжку Тараса Чухліба Відень 1683: Україна в боротьбі «За золоте яблуко» Європи».
Переглядів: 495 | Долучив: Dnister | Дата: 12.09.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024