Середа, 24.04.2024, 06:23:04

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Квітень » 17 » Історія однієї вулиці. Франківська стометрівка, реконструкція, знайомі обличчя
21:05:13
Історія однієї вулиці. Франківська стометрівка, реконструкція, знайомі обличчя

Зізнаюся, були сумніви – чи писати історію стометрівки початку незалежності? Ніби ж недавні події, всі й так пам’ятають. Але за ці майже 30 років виросло ціле покоління, яке смутно уявляє, що творилось на головній вулиці Франківська у буремні дев’яності й дивовижні нульові.

Отже, варто нагадати, пише Іван Бондарев у Репортері.

Надворі 1991 рік, вересень. Україна щойно стала суверенною. Незалежність далася відносно легко, без крові й потрясінь, тож більшість спершу й не дуже помітила різницю. Але в культурі зміни були колосальні. У Франківську постійно відбувалися цікаві мистецькі заходи. Художники, письменники часто збирались на сотці. Навпроти кафе «Юність» (тепер «Старий Станиславів») стоя­ли бетонні кубики із дерев’яним верхом – щось на кшталт вуличних меблів. Там пили каву, грали на гітарі, по вихідних художники влаштовували вернісажі.

На першому фото – група молодих людей, нині відомих та успішних. Крайній ліворуч – майстер художнього литва Всеволод Бажалук, біля нього мистецтвознавець Анатолій Звіжинський, далі – художник Назар Кардаш. У костюмі з краваткою стоїть письменник Володимир Єшкілєв, у білій сорочці з цигаркою – художник і дизайнер Ігор Косович. Вони не дуже змінилися, правда?

Найдовшою спорудою сто­метрівки був готель Камінського, споруджений у 1870-х для тодішнього бургомістра. За совітів там відкрили ляльковий театр, а на першому поверсі діяло фотоательє «Промінь». 26 лютого 1993 обвалився кавалок балкону (за іншими даними – частина стіни третього поверху). Саме тоді з ательє виходила лаборантка, дівчина загинула на місці. Мешканців тимчасово відселили, комісія констатувала аварійний стан кам’яниці. Будинок обнесли парканом, а за кілька тижнів знесли.

Через економічну кризу зупинялись заводи, люди втрачали роботу, будівництво завмерло. Цілих сім років стометрівку «прикрашав» дерев’яний паркан, за яким встиг вирости невеличкий лісочок (№ 3). Зараз це видається дивним, але тоді бізнесу було якось не до будови у самому цент­рі Івано-Франківська.

Наступна світлина з фотоальбому Василя Пилип’юка (№ 4). Він вийшов у львівському видавницт­ві «Світло й Тінь» у 1999 році, але фото зроблене раніше. Сучасники кажуть, що в дев’яності місто було якимось сірим.

Зверніть увагу на порепану тротуарну плитку. Її поклали у 1986 й вона вже втратила товарний вигляд. Казали, що плитку робили зі шлаку Бурштинсь­кої ТЕС, тож якість була відповідна. Фонтани теж не працювали й перебували у жалюгідному стані – плитка відпадала, їх ніхто не чистив, у чаші перехожі кидали сміття…

У 2000 році, за каденції мера Зеновія Шкутяка, центр міста пережив грандіозну реконструкцію. Стометрівку перекопали уздовж і впоперек, повністю міняли комунікації (№ 5). Тоді ж на місці готелю Камінського збудували «Укрексімбанк». Майже рік головна вулиця міста була не те, що непроїзна – непрохідна, бо пішоходи ризикували зламати ногу чи потонути в болоті після дощу. Але ремонт таки завершили й з обшарпаного пострадянського обласного центру Івано-Франківськ перетворився майже на Європу.

Крім відомого мистецького Станіславського феномену, місто має ще й феномен краєзнавчий. З 2008, двічі на рік (на День міста і свято Незалежності), на стомет­рівці можна побачити наступний сюжет. Навпроти книгарні «Лілея-НВ» чоловіки у білих футболках розкладають столик і продають книжки (№ 6). Це учасники товариства «Моє місто» презентують свої краєзнавчі видання. У ці дні можна поспілкуватися з авторами, отримати автограф, купити книгу за видавничою ціною. Нині кількість випусків краєзнавчої серії наближається до півсотні.

Стометрівку вже важко уявити без знаменитого пана Дай Пару Копійок (№ 7). Цей колоритний дядько часто стоїть біля «Укрексім­банку» і просить у перехожих ті самі «пару копійок». Тим, хто подає, робить своєрідні компліменти – на кшталт «маєш гарну сраку». Більшість ставиться до нього з гумором. Насправді звати цього чоловіка Василь Парфан, він живе у селі Підгір’я, є досить начитаним і просто професійно грає вар’ята. Відомий франківський блогер Ростислав Шпук навіть порівняв його з філософом Кантом.

Уже шість років в Україні триває війна. Бойові дії відбуваються на Донбасі, але Франківськ пам’ятає своїх захисників. Адже сотні мешканців міста пройшли через окопи тої війни. Більшість ветеранів об’єднались у міську асоціацію. Організація регулярно вшановує своїх побратимів, які загинули на Донбасі. На фото № 8 – меморіальна хода пам’яті захисників Донецького аеропорту, що відбулася 26 січня цього року. Від катедрального собору колона ветеранів й кадрових військових пройшла стометрівкою до Меморіального скверу, де відбулася панахида.

І на цьому ми завершуємо цей фотолітопис. Може, років через 100 його продовжать фотографія­ми з карантину весни 2020 року.

Іван Бондарев


Переглядів: 242 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024