П`ятниця, 29.03.2024, 17:43:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Квітень » 05

В давні часи галичани дуже відповідально ставилися до обряду хрестин і вірили, що він може суттєво вплинути на долю малюка.

Цей ритуал був пов’язаний з різноманітними прикметами і засторогами. Наприклад, у давні часи немовляті давали два імені – «хрещене» і звичайне, яким дитина користувалася протягом усього життя.

Хрещене ім’я зазвичай давав священик, і його ніколи не повідомляли стороннім людям. Вважалося, що недобре, якщо дитина поводилася під час обряду занадто спокійно. Але особливо поганою прикметою було, коли під час святкування хрестин хтось із гостей поводився буйно ... Читати далі »

Переглядів: 207 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2020

В 1910 році у кам’яниці Ґрауера (нині вул. Незалежності, 21) відкрився Карлсбадськиймагазин-склад порцеляни і скла, який буквально зачаровував своїм асортиментом. Крім чеської порцеляни, в магазині продавали також англійський посуд, стійкий до биття, ножі німецької фірми «HenckelsSolingen», посріблені французькі столові прибори «Christofle», якими, користувалися ще французькі імператори.

Гордістю крамниці були й вироби знаменитої німецької фірми «Berndorf».Асортимент урізноманітнювали годинники, дзеркала в рамах з порцеляни і теракоти. Крамниця була дуже популярною в Станиславові й за другої Речі Посполитої. Однак у квітні 1935 року в ній стався справжній теракт.

... Читати далі »

Переглядів: 234 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2020

"Дзеркало" продовжує публікувати статті про технічну історію Коломиї.

Сьогодні піде мова про автомобілі.

Історію автомобіля започатковано ще у 18 ст., коли появилися перші парові машини. На поч. 19 ст. Європа вже мала електромобілі. Приблизно 1870 р. винахідник З. Маркус винайшов у Відні (Австрія) перший возик на бензині. Перед у цих транспортних новаціях традиційно вели німці, анґлійці й американці. У 19 ст. інженери активно удосконалювали самохідні машини, і врешті потужні світові фірми GM, Ford і Chrysler налагодили масове виробництво автомобілів. Вікіпедія пише, що перший автомобіль ... Читати далі »

Переглядів: 243 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024