П`ятниця, 26.04.2024, 13:45:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Квітень » 5 » Кримінальна історія: криваві хрестини
10:16:51
Кримінальна історія: криваві хрестини

В давні часи галичани дуже відповідально ставилися до обряду хрестин і вірили, що він може суттєво вплинути на долю малюка.

Цей ритуал був пов’язаний з різноманітними прикметами і засторогами. Наприклад, у давні часи немовляті давали два імені – «хрещене» і звичайне, яким дитина користувалася протягом усього життя.

Хрещене ім’я зазвичай давав священик, і його ніколи не повідомляли стороннім людям. Вважалося, що недобре, якщо дитина поводилася під час обряду занадто спокійно. Але особливо поганою прикметою було, коли під час святкування хрестин хтось із гостей поводився буйно чи між присутніми виникали сварки.

В листопаді 1928 року по вул. Собєського (тепер вул. Січових Стрільців) у сім’ї мешканця Станиславова Андрія Копачука стався випадок, який цілком зіпсував це світле свято і потрапив до кримінальної хроніки під назвою «криваві хрестини».

В Андрія Копачука народилася дитина, і сім’я якраз відзначала хрестини. Раптом до кімнати, де проходило святкування, ввірвався місцевий п’яничка Кароль Соханський, і почав наполегливо вимагати, щоб йому дали гроші на горілку. Господарі відмовилися давати йому гроші і разом з кількома гостями спробували виставити небажаного візитера за двері.

Однак він, будучи добряче напідпитку, кинувся на них з ножем, у результаті чого всі вони отримали поранення. Це дуже розлютило господаря. Копачук ухопив великий різницький ніж і з криком «Я його заріжу!» кинувся на непроханого гостя. Важко пораненого Соханського, який мав рани на руці й на животі, відвезли до шпиталю, де він помер через кілька днів. Андрія Копачука заарештували й відправили до тюрми.

Ось так сумно завершилося сімейне свято.

Олена БУЧИК


Переглядів: 213 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024