П`ятниця, 19.04.2024, 23:06:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Квітень » 5 » Кримінальна історія: порцеляновий теракт
10:06:02
Кримінальна історія: порцеляновий теракт

В 1910 році у кам’яниці Ґрауера (нині вул. Незалежності, 21) відкрився Карлсбадськиймагазин-склад порцеляни і скла, який буквально зачаровував своїм асортиментом. Крім чеської порцеляни, в магазині продавали також англійський посуд, стійкий до биття, ножі німецької фірми «HenckelsSolingen», посріблені французькі столові прибори «Christofle», якими, користувалися ще французькі імператори.

Гордістю крамниці були й вироби знаменитої німецької фірми «Berndorf».Асортимент урізноманітнювали годинники, дзеркала в рамах з порцеляни і теракоти. Крамниця була дуже популярною в Станиславові й за другої Речі Посполитої. Однак у квітні 1935 року в ній стався справжній теракт.

Рано-вранці мешканці навколишніх будинків прокинулися від гучного вибуху, кілька вікон розлетілося на друзки. Прибула поліція повідомила про інцидент обох тодішніх власниць магазину – пань Штаттерову та Займерову. Виявилося, що вибух стався саме в тій частині магазину, де розміщувалися найдорожчі товари.

Звичайно, з усіх виробів залишилися тільки уламки. Хтось підклав саморобну бомбу, виготовлену з артилерійської гранати. Розпочалося слідство, яке виявило, що теракт був справою рук конкурентів популярної крамниці, яким її успіх уже давно муляв очі. Місцеві слідчі обшукали купця Якуба Шлезінгера, який теж займався продажем посуду, і в його конторі виявили аж 50 кг пороху, придатного для використання увійськовій зброї.

Купець категорично заперечив свою вину і стверджував, що зберігав порох «просто про всяк випадок», але слідчі йому не повірили. «Порцелянового терориста» було заарештовано.

 Олена БУЧИК


Переглядів: 236 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024