П`ятниця, 29.03.2024, 02:04:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Вересень » 21 » Історія віри: що відомо про складне життя храму на Калущині
22:04:38
Історія віри: що відомо про складне життя храму на Калущині

З приходом осені ми відзначаємо одне з дванадцяти найбільших свят у році – Різдво Пресвятої Богородиці, яка є нашою небесною покровителькою і скорою помічницею у важких життєвих ситуаціях, Матір’ю Небесною для кожного із нас.

Минає уже 80 років від того величного, святкового, осіннього дня коли у 1938 році було освячено храм у селі Копанки, і віддано під опіку Божої Матері, яка є його покровителькою до сьогодення, до якої прибігають і вимовляють ласки віруючі християни.

Мешканці села розповідають, що шлях будівництва і життя святині до сьогоднішніх днів був нелегким.

Розвивалося село і люди вирішили збудувати нову дерев’яну церкву, про долю старої на сьогодні нічого невідомо. Є відомості тільки про невеличку капличку з статуеткою Божої Матері, яка знаходилася між чотирма липами в центрі села біля школи (тепер Народний дім). Заготувавши все необхідне були готові приступати, але матеріал вночі спалила опозиція. Така ж доля спіткала і заготовлене дерево на костел, який польські колоністи збиралися будувати в селі. Українське населення не здалося, і буквально через деякий час купують каплицю в селі Кулинка, збудовану ще 1874р. , готують ще деревини і беруться завзято за будівництво з Божою допомогою.

І у 1938 році постає ще одна святиня , яка згодом стане архітектурною пам’яткою місцевого значення. Освятили її на свято Різдва Пресвятої Богородиці і від тоді до 1946 року проводились Богослужіння. Хоча й проходив воєнний фронт, але віряни продовжували відвідувати службу Божу. Під час воєнних дій, німець із купола церкви розстрілював всіх, кого було видно з округи, переповідали, що багато полягло людей, котрі йшли дорогою на село. Декілька куль влучило і в купол церкви.

У 1946 році з верхівки був наказ припинити Богослужіння, і тому церкву закрили і до 90-х років там знаходився склад церковних речей. Люди великими чи маленькими групками ходили до храму на великі свята в сусіднє село Кропивник. Престол, іконостас, самі ікони – знищували все, що пов’язане з релігією. Дещо селяни переховували в себе вдома, як відомо вберегли Євангеліє, а більшість ікон і іншого церковного приладдя втратилися під час таких ревізій. Залишилася церковця, яка стояла на престолі, вирізьблена з дерева і розмальована невідомим художником, ймовірно й тим який здійснив розпис самого храму, зараз її зберігають у дзвіниці.

Знову відкрити церкву вдалося тільки з приходом Незалежності України, щонедільне Богослужіння почали проводитись з 1993 року.

Настоятелем храму є отець Василь Телічак, який відродив святиню. У книзі «Храми Калущини: архітектурний хронограф погляд крізь століття» автор Н.Руско, де з коротеньких даних архіву м.Львова ,стає відомо, хто був священиками минулих століть у нашому селі: О. Іван Білецький(1832-1843рр), о. Михайло Нечай(1843-1879), о. Емануїл Скоробагатий(1879-1900рр), о. Филимон Ковальський(1896-1901рр.), о. Володимир Рудавський(1901-1933рр.), з певних причин не вдалось встановити прізвища священиків , які служили раніше, о.Йосип Вірста-90 роки.

З цих відомостей можна зробити висновок , що церква в селі була ще з 1832р., проте не вдалось дізнатись детальніше. Також надписи на кладовищі за 1800-900 роки свідчать про існування церкви на той час.

Культурна спадщина залишилася місцевим жителям від минулих поколінь, та її потрібно досліджувати і доповнювати, підтримувати і жити й творити для неї.


Переглядів: 303 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024