П`ятниця, 26.04.2024, 19:43:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Січень » 15 » Як президент Станиславова перед громадою звітував
18:32:09
Як президент Станиславова перед громадою звітував
Незабаром на сесії міської ради голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус звітуватиме про роботу в 2011 році. Навряд чи звіт вразить громаду новизною: після переліку здобутків різного ступеня сумнівності почуємо й про «нечисленні» і тимчасові недоліки, спричинені браком коштів, політикою центральної влади, світовою кризою і - чим завгодно, лиш не власною лінню й непорадністю.
У 1936 році перед громадськістю міста звітував президент Станиславова Здіслав Стронський. Зовсім недавно відгриміла війна, а світова економіка ще не оклигала від удару Великої депресії. Та й інвестиційні і бюджетні можливості міста тоді були незрівнянно скромнішими. І все ж скільки всього вдавалося зробити! Прочитайте й порівняйте з успіхами нинішніх очільників...
Після реформи міського самоврядування з 1934 року магістрати стали управами, а посаду бурмістра замінив президент. Станиславів знав двох президентів. Першим був Здіслав Стронський - з 1935 року, а з 1937 року міським очільником став Францішек Котлярчук.
Пропрацювавши на благо Станиславова рік, президент Здіслав Стронський відзвітував про свої успіхи й невдачі. Він розповів про досягнення у роботі та плани на майбутнє з розбудови міста «представникам праці», тобто фактично підприємцям, конференцію з якими провів наприкінці листопада 1935 року. Вибір аудиторії невипадковий: президент висловлював надію, що небідні станиславівці спільно з магістратом допомагатимуть рідному місту. А міська громадськість із президентським звітом ознайомилася в газеті «Кур'єр Станиславівський» від 1 грудня 1935 року.
Отже, якими ж досягненнями могла пишатися міська управа за рік 1935-ий?
Незважаючи на важке матеріальне становище, місту тоді вдалося взяти кредити у сумі 120 тис. злотих від Фундації праці на завершення побудови першої мережі каналізації. Роботи велися в першу чергу на дільниці вулиць від Бельведерської до Княгинина. А з весни наступного року було заплановане будівництво каналізаційної гілки, яка об'єднає центр міста з околицями. Може нинішня мерія похвалитися подібними інфраструктурними проектами?
Того року також були побудовані дві торгові зали на площі Тринітарській: в одній планувалося продаватися м'ясо, а у другій - випічку та галантерею. За планом, торгові зали мали розпочати роботу з середини грудня. Метою будови було усунення безладу в міській торгівлі. Власникам тимчасових палаток пообіцяли місця у нових залах. Вже в найближчому часі планувалася побудова й третього ряду торгових залів - щоб місць вистачило всім крамарям.
Чимало вдалося магістрату протягом року в дорожньому будівництві та ландшафтному благоустрої. Майже завершили дорогу до «летовища» -аеродрому. В 1935 році дорогою вже почали користуватися. Закінчили так званий «шпацеровий» тротуар. А ще впорядкували частину вулиці Голуховського (тепер - вул. Чорновола), вкрили каменем кут вулиць Зосиної Волі та Собєського (тепер - вул. Коновальця та Січових Стрільців).
Щодо ландшафтних робіт - закінчувалося впорядкування другого міського парку на місці старої торговиці (тепер - по вул. Галицькій, парк воїнів-інтернаціоналістів). Висадили дерева, облаштували квітники. На цей парк міська влада «вибила» в центрального уряду безповоротну субвенцію 8000 зл., а частину коштів пожертвувала німецька община Станиславова. Це, до речі, гарний приклад і ефективного лобізму інтересів міста в столиці, на відсутність якого звик нарікати Віктор Анушкевичус, і співпраці влади з громадою. Важливо, що в цьому парку були передбачені майданчики для дітей. На майбутнє планувалося побудувати парки і в інших частинах міста. У сучасному Івано-Франківську все навпаки: «зелені зони» з благословення влади скорочуються і забудовуються багатоповерхівками.
Також виділялися гроші на упорядкування головної вулиці міста - Сапіжинської (тепер - вул. Незалежності). Протягом року частину вулиці заасфальтували, засадили тополями, розбили газони та квітники. З весни планувалася акція з прикрашення балконів квітковими вазонами.
Чимало бюджетних грошей було витрачено на зведення цеху «електровні». Влада також розробила проект водопроводу і добилася в центрального уряду 4 млн. злотих на його будівництво! Коштів очікували вже наступного року. Тривало будівництво пошти. Загалом, 1935-ий - це був рік інфраструктурних проектів для Станиславова.
А ще з міського бюджету виділялися гроші на допомогу безробітним. Гаслом міської управи того року стало: «Найбіднішим - дах над головою, опалення, теплу їжу і теплий одяг»!
І при цьому міський президент доктор Стронський нарікав, що у міста немає грошей! Звісно, що грошей бракувало, і навіть більше, ніж сьогодні. Зате було бажання прислужитися рідному місту. Чи залишилося це бажання в нинішніх очільників? Пропонуємо франківцям самостійно визначитися з відповіддю.
Наталія ХРАБАТИН, "Галицький кореспондент"

Переглядів: 571 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024