Вівторок, 07.05.2024, 10:43:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Грудень » 13 » Як станиславівські пані реагували, коли їхні чоловіки приходили додому після веселої забави
11:12:08
Як станиславівські пані реагували, коли їхні чоловіки приходили додому після веселої забави

На зламі ХІХ і ХХ століття в Станиславові особливо відомим був журналіст Клеменс Вайтц, чиї дописи відрізнялися гострою актуальністю та іскрометним гумором. Він вів рубрику «Мої плітки» у газеті «Кур’єр станиславівський», присвячену міським трафункам, подіям і пліткам.

У вересні 1900 року журналіст розповів кумедну історію, з якої ми дізнаємося, як станиславівські пані реагували, коли їхні чоловіки приходили додому після веселої забави:

«Вчора я відвідав у терміновій справі свого знайомого, міського урядника, і застав його в ліжку. Вибачився, що турбую, а він мені розповів, що мав дуже насичений вечір. Після робочого дня він заскочив до ресторації Кьоніґсфельда, аби випити гальбу пива. Аж тут зустрів компанію друзів, які щось святкували і запросили його приєднатися до них. Потім усією юрбою вони пішли до театральної ресторації, після якої не знати як опинилися в шинку панів Геркоперців, потім у Вагнера. Ну а далі хтось запропонував піти до колійової ресторації, де вони всі провели близько години. Після неї товариство вирушило до кав’ярні «Під золотим колінцем», аби хильнути ще по одній, так би мовити, «на добраніч».

І так вони «хиляли» до години шостої ранку, а вдома він опинився близько восьмої. В голові крутилася лише одна думка – що скаже дружина. А далі він уже нічого не пам’ятав… Згодом він прокинувся у піжамі у власному ліжкові, чоло приємно холодив вологий рушник, а поруч на тумбочці стояв графин з водою.  – «І вона завжди так, – зітхає знайомий. – Коли приходжу залитий по самі брови, не писне ні слова. Допоможе зняти одяг, вкладе до ліжка, поставить на голову компрес. Наступного дня я падаю їй до ніг, вибачаюся і вислуховую таке «казання», що він нього би й пес сказився. А далі все за сценарієм – нюхальні солі, істерики і сльози».

В цю хвилину до спальні зайшла господиня дому з пекельною усмішкою на вустах. Я чемно попрощався і пішов, не бажаючи бути свідком сімейної сцени».

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 46 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024