П`ятниця, 29.03.2024, 07:58:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Січень » 3 » Ярослав Пастернак – дослідник старожитностей Галичини
16:43:20
Ярослав Пастернак – дослідник старожитностей Галичини
120-річчю від дня народження відомого українського археолога, етнографа, мистецтвознавця була присвячена краєзнавча студія та книжкова виставка „Ярослав Пастернак: дослідник давнього Галича” у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки.
Народився Ярослав Пастернак 2 січня 1892 р. у м. Хмирові на Самбірщині. Освіту здобував в Перемишлянській гімназії, Львівському університеті та в Празькому Карловому університеті на археологічному відділенні. Після повернення 1928 р. з Чехії до Львова став директором Етнографічного музею НТШ.
З 1932 р. дослідник постійно проводив археологічні розкопки на Прикарпатті, зокрема, під його керівництвом було знайдено кургани бронзової доби у селі Братківці біля Івано-Франківська, стоянку трипільської культури в селі Корнич Коломийського району та палеолітичну стоянку в селі Нижньому Струтині на Рожнятівщині.
Але найбільший успіх чекав вченого на археологічних розкопках 1936 р. в селі Крилос Галицького району, де він знайшов фундамент Успенського собору княжих часів та саркофаг князя Ярослава Осмомисла.
На основі польових досліджень Ярослав Пастернак опублікував свої історичні праці „Старий Галич" та „Археологія України".
Про це йшлося під час краєзнавчої студії. Присутні мали змогу також ознайомитися з книгами, представленими на виставці, організованій з нагоди ювілею. Особливо цікавими для учасників студії були твори самого автора, а також дослідження І. Коваля, М. Миронюка, Б. Гавриліва, Т. Романюка та ін., присвячені життєпису видатного археолога.
Докладніше ознайомитись із постаттю славного дослідника підземного архіву України та його діяннями Вам допоможуть вітчизняні та діаспорні видання з виставки „Ярослав Пастернак: дослідник давнього Галича".

Переглядів: 633 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024