П`ятниця, 29.03.2024, 11:56:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Січень » 30 » "Календар Придністров`я" популяризує тлумацьку етнографію
16:41:20
"Календар Придністров`я" популяризує тлумацьку етнографію
Етнографічний «Календар Придністров’я-2012» побачив світ напередодні Нового року в івано-франківському видавництві «Сімик». Правда, було би правильніше назвати його «Календар Тлумаччини», оскільки він презентує розмаїття народних звичаїв і традицій, багатство зразків вишиваного одягу саме цього покутського району. Причому ілюстрації до кожного місяця представляють певні обряди, найбільш характерні для того чи іншого села й відповідної пори року. Власне, всі місяці в ньому, фотообрази яких передає вродлива придністрянка Мирослава Яковець, мовби присвячено їхнім головним релігійним празникам. Світлини настільки небуденні за своїми ідеями, барвами і смисловими відтінками, що появу календаря можна вважати знаковою культурною подією.
Зацікавлює й такий розділ, як «імена з літопису краю». В ньому подано дати народження відомих у житті району, області, України чи світу вихідців із сіл і міст тлумацького Придністров’я. Звичайно, той перелік видатних постатей з минувшини й сьогодення далеко не повний. Та й, зрештою, самобутні скарби не всіх населених пунктів знайшли  висвітлення. Але з огляду на компактно-обмежений обсяг видання це навряд чи варто вважати його хибою.
Колориту «Придністров’ю-2012» додає й уміщений у ньому міні-календар народно-церковних свят і постів. А ще, надто ж завдяки розділові «Закличні осердя краю» зі списками дерев’яних церков, музеїв, імен чинних народних майстрів і художників, пам’яток природи, його можна використовувати і як туристичний путівник.
Задум та образне втілення в життя цього «покутського самовияву» належать Василеві Лесіву, знаному на Івано-Франківщині журналістові, письменникові й заслуженому працівникові культури України, заступникові генерального директора ТБ «Галичина». Це, до речі, вже другий витвір пана Василя такого роду й ратунку. Першим же, як читачі «Галичини», можливо, пригадують, став «Народознавчий календар. Покуття у традиціях, обрядах, звичаях» на 2011 рік. Тому можна сказати, що В. Лесів започаткував на Прикарпатті добру традицію — видання етнографічних календарів, до того ж — з тенденцією до періодичного вдосконалення як самої ідеї, так і її технічного виконання. 
Втім, хоч як, а у вигляді тиражування таких видань вибрано вдалий спосіб для популяризації взірців народної календарно-обрядової творчості та увічнення імен, дотичних до цього невмирущого мистецтва.
Василь МОРОЗ

Переглядів: 625 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024