Субота, 27.04.2024, 02:56:04

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Липень » 9 » Хлопець із Новиці на німецькому мінному тральщику і в ОУН
17:44:53
Хлопець із Новиці на німецькому мінному тральщику і в ОУН

Уродженець села Новиця Калуського району Ілля Григорович Романів, 1925 р.н., напевно, ніколи не зміг би передбачити, які круті розвороти життєвого шляху подарує йому Бог.

Походив Романів з селян-середняків, отримав професію слюсаря. В листопаді 1941 р. Ілля добровільно їде на роботу до Німеччини, де працює спочатку в м. Штеттін на цукровому заводі, а потім на суднобудівному заводі «Одерверг» слюсарем. 3 квітня 1942 р. хлопця чомусь призивають на службу в німецький військово-морський флот. Романів проходить тримісячну підготовку, присягає на вірність нацистській Німеччині і розпочинає службу рядовим матросом 5-ї німецької дивізії на мінному тральщику – Minensucher М-35[1].

На кораблі матрос з Галичини виконує обов’язки піднощика боєприпасів до зенітної установки. За хороші показники в роботі Романів неодноразово заохочувався командуванням корабля, двічі брав участь у бойових діях біля берегів Данії та Норвегії, був поранений у голову. У вересні 1942 р. за точну стрільбу Романів був нагороджений значком «Відмінний стрілець», а за бойові дії наш герой навіть отримав нагородний знак «Чорна каска».

Після капітуляції Німеччини Романів у травні 1945 р. опиняється в англо-американському таборі в м. Осло (Норвегія), а потім його переводять у російський табір для військовополонених. 18 серпня 1945 р. нашого моряка вивозять в м. Дубровка Ленінградської області, де той перебуває до січня 1946 р. Потім Романів брав участь у відбудові Біломорсько-Балтійського каналу і працював у воєнізованій охороні в м. Медвеж’єгорську до жовтня 1946 р. 6 січня 1947 р. Романів повернувся додому в Новицю, але зразу був завербований керівником боївки Калуського надрайону Голубом – Тиманчуком Петром – в ОУН як розвідник під псевдо Ярко.

Ярко забезпечував УПА продовольством, здійснював охоронні функції, повідомляв про односельців, які були нелояльно налаштовані до підпілля, та про появу військових. Проте незабаром Романіва відпустили в с. Загірочко Ходорівського району Дрогобицької області до вуйка Кузевича Івана Михайловича, де він познайомився з майбутньою дружиною Гриців Іванною Михайлівною, 1929 р.н. До речі, документи оунівці хлопцеві не віддали, а виробили йому нові в сільраді.

Вдома у Ярка не залишилося родини, а тому він відвідував в Новиці лише тітку – Раух Анну Михайлівну. Так, 8 серпня 1947 р. він заїхав у село за яблуками і грушами, і тоді оунівець Микола Рижак переказав йому наказ продати відібрані від Кучерак Юстини двоє коней. Кошти, отримані від реалізації реквізованих коней, мали бути передані на потреби ОУН.

13 серпня Романюк разом з братом жінки Ярославом Грицівим забрав коней, але 14 серпня 1947 р. яструбки арештували моряка-упівця під час перегону коней у с. Голинь. 19 жовтня 1947 р. Романів за відмінну службу на німецькому військовому кораблі та «любов до груш і яблук» був засуджений за статтями 54-1а та 54-ІІ КК УРСР на 25 років позбавлення волі.

У 1950 р. ув’язнений подавав прохання про помилування, але воно залишилося без задоволення. Романів працював на руднику «Аляскітовий» машиністом вантажної машини, «роботу виконував на відмінно, порушень виробничої дисципліни і табірного режиму не мав». Лише ухвалою військового трибуналу Прикарпатського військового округу від 18 червня 1956 р. міра покарання йому була зменшена до 10 років виправно-трудових таборів. А 27 червня 1956 р. Романіва випустили з в’язниці, він поїхав спочатку на Львівщину, але згодом проживав в м. Антрацит Ворошиловградської області.

Сергій АДАМОВИЧ

*«Галицький кореспондент» спільно з ГО «Поступовий гурт франківців» продовжує проект «Нереабілітована пам’ять», у якому на основі архівних документів розповідає історії прикарпатців, які, виборюючи незалежність України, стали жертвами радянського терору і мають право на належну шану від держави.

[1] M 35 (Minensuchboot 1935) закладено “F. Schichau Werft” в м. Ельбінг 13 квітня 1940 р. Спущений на воду 9 листопада 1940 р., вступив на бойове чергування 6 вересня 1941 р., в травні 1945 р. здався США, в жовтні 1947 р. переданий Франції, де введений в стрій як авізо-тральщик (Aviso-dragueur) “Bapaume”. Списаний з бойового складу в 1950 р., в 1952 р. в м. Бресті розібраний на метал.


Переглядів: 277 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024