Четвер, 28.03.2024, 17:10:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Липень » 09

Відсутність макета нашого міста – симптоматична. Макет – це фіксація образу міста за певний період, матеріалізоване уявлення про нього як унікальну цілісність і тяглість в потоці історії. А хіба в нас є таке уявлення про наш Станіслав, наш Франківськ?

Завше захоплювався макетом міста Праги Лангвейла. Це класичний приклад, коли один чоловік впродовж свого життя досліджував, вимірював і якимось чином – без фотограмметрії, GPS і всіляких сучасних хитромудростей – з самого картону, паперу, дерев’яних трісок, простих олівців, клею і акварелей вибудував о ... Читати далі »

Переглядів: 286 | Долучив: Dnister | Дата: 09.07.2018

Більшість іванофранківців уявляє собі старе місто таким, як воно зображене на поштівках початку ХХ ст. Величні будівлі, розкішні крамниці, затишні вулиці… Зовсім іншим був Станиславів у першій половині ХІХ ст., коли місто ще не набуло своєї європейської елегантності. Але навіть тоді воно могло похвалитися активною торгівлею й високими гостями, а мандрівники відзначали смачну кухню і запашну каву в станиславівських закладах.

 

«Темно, як у Станиславові»
На початку ХІХ ст. Станиславів був маленьким і д ... Читати далі »

Переглядів: 312 | Долучив: Dnister | Дата: 09.07.2018

Різноманітні виборчі зловживання та випадки шахрайства, пов’язані з виборами, були не рідкістю в нашому місті ще наприкінці ХІХ ст.

У березні 1887 р. преса повідомила про курйозний випадок, який трапився під час виборів до міської ради. До редакції газети «Кур’єр Станиславівський» надійшов лист від читача. «Шановна редакціє! – писав мешканець міста Нафталій Шлафер. – Мій тесть, Гінде Гайніц, власник нерухомості в Станиславові, помер ще у 1866 р., і я за рішенням суду був призначений розпорядником його спадку. Аж раптом я зовсім випадково ... Читати далі »

Переглядів: 358 | Долучив: Dnister | Дата: 09.07.2018

Уродженець села Новиця Калуського району Ілля Григорович Романів, 1925 р.н., напевно, ніколи не зміг би передбачити, які круті розвороти життєвого шляху подарує йому Бог.

Походив Романів з селян-середняків, отримав професію слюсаря. В листопаді 1941 р. Ілля добровільно їде на роботу до Німеччини, де працює спочатку в м. Штеттін на цукровому заводі, а потім на суднобудівному заводі «Одерверг» слюсарем. 3 квітня 1942 р. хлопця чомусь призивають на службу в німецький військово-морський флот. Романів проходить тримісячну підготовку, присягає на вірність нацистській Німеч ... Читати далі »

Переглядів: 274 | Долучив: Dnister | Дата: 09.07.2018

Комунальники нарешті відновили на Алеї слави відомих франківців табличку першому бургомістру Станиславова Антоні Суханеку, яку невідомі викрали торік у листопаді. Нова табличка - точна копія викраденої.

Нагадаємо, "Алею слави відомих франківців" відкрили в рамках святкування 355-річниці Івано-Франківська. Наразі там встановлено тільки дві таблиці - першому бургомістру Станиславова Антоні Суханеку та відомому хірургу Лідії Дмитрів. Планується, що згодом встановлять 20 табличок з іменами відомих франківців.

... Читати далі »

Переглядів: 294 | Долучив: Dnister | Дата: 09.07.2018

У понеділок, 9 липня, в мерії пройшла нарада археологів, краєзнавців, громадських активістів і міської влади.

Вони вирішували, що робитимуть зі знайденою частиною Тисменицької брами.

“Думка єдина – будемо зберігати. Яким саме чином – поки ще не вирішено. Поки що ведуться розкопки, й остаточно не можемо говорити про масштаби. Але це точно буд ... Читати далі »

Переглядів: 269 | Долучив: Dnister | Дата: 09.07.2018

На Прикарпатті стане менше невідомих та занедбаних солдатських захоронень, що залишилися з минулих війн. Громадська організація «Поступовий гурт франківців» разом з польськими, угорськими та словацькими партнерами почала реалізацію проекту «Велика війна: поховання та історична пам’ять». Упродовж року вони збиратимуть інформацію про військові меморіали та місця солдатських поховань часів Першої світової і деякі впорядкують. Проект, що фінансується за підтримки Міжнародного вишеградського фонду, поширюється на прикордонні території України, Польщі, Словаччини та Угорщини.

 

... Читати далі »

Переглядів: 292 | Долучив: Dnister | Дата: 09.07.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024