Четвер, 25.04.2024, 07:26:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Липень » 12

У 1896 р. у Станиславові порахували крамниці, шинки, кав’ярні й ресторації. Виявилося, що їх було аж забагато як на таке невелике місто. Станом на червень того року в Станиславові діяли 76 шинків, у яких продавали пиво і горілку, 26 шинків, де наливали вино і медовуху, 13 ресторанів та закусочних, 7 готелів, 9 покоїв для сніданків, 7 кав’ярень і 11 закладів, де можна було пограти у більярд.

У місті працювала також 451 крамниця. Разом з тим преса зазначала, що 400 з цих крамниць ледве зводили кінці з кінцями в той час як шинки і наливайки, особливо нічні, процвітали. ... Читати далі »

Переглядів: 316 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2018

У 1911 р. велику сенсацію в Станиславові викликав процес, у якому був замішаний місцевий адвокат Якуб Шраттер. У 1895 р. у Львові помер граф Миколай Воланський, який володів мільйонними статками. Останні роки життя граф провів у своєї племінниці, Марії з Воланських Богуцької. Після смерті графа вона пред’явила його заповіт, за яким усе майно померлого відходило у її власність. Згодом з’явилася ще одна претендентка на спадок – Анна Воланська, яка стверджувала, що існував інший заповіт, написаний на користь її малолітніх синів. Вона намагалася довести це у суді, але в 1896 р. справу було закрито.

... Читати далі »

Переглядів: 334 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2018

Мабуть, кожен іванофранківець знає, що наше місто довший час було власністю магнатів Потоцьких. Однак і на зламі ХІХ і ХХ ст. у Станиславові теж перебували чи проживали знатні особи, які залишили свій слід в історії міста. Пригоди деяких із них ставали справжніми легендами у нашому краї. Більшість таких осіб добре відома, однак були й аристократи, мало знані поціновувачам нашої минувшини. Спробуймо довідатися про них більше.

Чиновники з блакитною кров’ю
В останніх роках ХІХ ст. комісаром станиславівського староства був граф Зиґмунт Лясоцький (1867—1948). Він на ... Читати далі »

Переглядів: 291 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2018

Таке визначення у низці інших прочитали жителі Хмелівки Богородчанського району та гості обласного літературно-мистецького фестивалю «Чуєш, брате мійѕ» на урочисто відкритій і освяченій пам’ятній дошці краєзнавцю, громадсько-культурному діячу, меценату і книголюбу Євгенові Паранюку. Її встановили до 95-річчя від його дня народження на фасаді школи коштом іншого мецената і також уродженця цього села — Ярослава Паранюка.

Пана Євгена, котрий уже в часи незалежності України повернувся на рідну землю, а три роки тому відійшов у засвіти, далеко не тільки його ... Читати далі »

Переглядів: 346 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2018

«І лине слава світом про село, що мило й любо так — Саджава — зветьсяѕ». Це рядки з вірша Б. Середюка, яким відкривається книжка «Благословенна будь, Саджаво» про його рідне село на Богородчанщині. Пан Богдан є автором своєрідного поетичного супроводу основного тексту цієї книжки, її упорядником і укладачем, попри те, що більше знаємо його як голову обласної організації Товариства винахідників і раціоналізаторів, заслуженого раціоналізатора України, аніж літератора. Він також сам зверстав на комп’ютері це солідне, ілюстроване багатьма чорно-білими і кольоровими світлинами видання, здійснив його дизайн. А готувала книжку до друку ціла редакційна колегія в складі місцевих знавців історії і сьогодення Саджави. Вони ж у розповідях на сторінках видання про різні ... Читати далі »

Переглядів: 334 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2018

Кам’яниця на Гординського, 10 в центрі Франківська – колишня жіноча семирічна школа імені Королеви Софії 1895 року. Два роки тому з’явилася надія, що тут відкриють iHUB – коворкінг для ІТ-спільноти, а пам’ятку архітектури врятують від руйнування.

Виглядало все дуже райдужно. А закінчилося пшиком, нічим. Цього року міська влада передала будівлю під центр дитячої творчості. І що тепер?

... Читати далі »

Переглядів: 313 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024