Четвер, 25.04.2024, 14:59:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Січень » 13 » Клуб "стокільових" та коломийські красуні: цікавинки з минулого
13:48:02
Клуб "стокільових" та коломийські красуні: цікавинки з минулого

В 1931 році серед мешканців нашого міста (мабуть, не надто тендітних) виникла ідея заснування клубу «стокільових», який би об’єднував коломиян з понад стокілограмовою вагою. Як сповіщала газета «Tygodnik Pokucki Zjednoczenie» за 29 березня цього року, для реалізації задуму потрібно було хоча б десять бажаючих. На очільника клубу претендент уже був – якийсь Петро П. Маю великі сумніви, що цей клуб таки заіснував, принаймні в наступних числах часопису ніяких повідомлень про це не знаходимо. Та й таких огрядних коломиян у ті часи було не так і багато – чи то через спосіб життя, чи «здоровіші» продукти харчування – про що свідчать хоча б давні світлини. Та все ж, ідея цікава, а ще цікавіше було б дізнатися, якою мала бути мета діяльності клубу – чи не спільна боротьба з лишніми кілограмами?

А от молодій коломиянці Стефанії Стеллі Фальберівні надмірна вага точно не загрожувала, якраз навпаки – дівчина цілком підтвердила знамениті слова коломийки «…в Коломиї дівки файні, як пшеничне тісто», адже здобула перемогу на конкурсі краси в австрійському місті Гмунден з нагоди відкриття там курортного сезону. Часопис «Tygodnik Pokucki Zjednoczenie» за 6 вересня 1931 року повідомляв цю приємну звістку, яка зрештою не стала великою несподіванкою для коломиян, бо надзвичайна врода панни Стефанії була добре знана містянам. Як бачимо, оцінило її й журі конкурсу, очолюване професором музикології й композитором Юліушем Варгою, до якого входили скульптори, художники та актори придворного віденського Бургтеатру. Переможниця отримала цінні подарунки, зокрема античні каблучки та екскурсійну подорож літаком над Зальцбургом, а також провела конференцію з представниками берлінського театру Рейнгарда.

Першу нагороду в 1935 році на костюмованому балу у Львові отримала й українка, коломийська красуня Наталка Чолій (Перфецька) за оригінальний маскарадний костюм «керамічний флякон», знимку якої поміщено у збірнику «Коломия й Коломийщина».

Наукова співробітниця Музею історії міста Коломиї 

Мирослава Кочержук

 


Переглядів: 115 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024