Вівторок, 16.04.2024, 15:34:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Квітень » 2 » Коли у Коломиї з'явилися перші ровери
09:46:39
Коли у Коломиї з'явилися перші ровери

Дзеркало" продовжує публікувати статті про технічну історію Коломиї.

Попередні матеріали опубліковані в  газеті   «Дзеркало краю» та на сайті у 2018 — 2019 рр.

Сьогодні піде мова про велосипеди (ровери).

У мові давніх галичан не було слова «велосипед», а лише «ровер» чи «ровар», рідше «біцикль», «двоколесо», а на велосипедиста казали «роверист», «біцикліст». Слово походить від однойменної відомої британської компанії «Rover» (1887 — 2005), яка від 1886 р. почала масово продукувати ровери. Очевидно, в Галичині завдяки торгівцям-гебреям вони з’явилися вже у 1890-і.

Оскільки в той період тут існувала Австро-Угорська імперія, то всі назви частин велосипеда були переважно німецькі або ж польські, і лише деякі — українські: керовниця — кермо; гамулець — гальмо, падела — педалі; зіц — сідало; ланц — ланцюг, шприхи — спиці, кишка — камера, плащ, помпка, вужик. Ну й колесо, як і у возі, залишалося колесом.

Провідна українська газета Галичини «Діло» 28 квітня 1900 р. вмістила оголошення львівського продавця Ф. Розенмана, який пропонував «Найліпші ровери!» — різноманітні європейські моделі велосипедів 1900 р. виробництва. Отже, в Галичині вже в той час була можливість купити цей легкий вид транспорту.

У календарі «Запорожець» на 1912 р. (Коломия, 1911) читаємо оголошення про те, що механік Генрик Ґерстенгабер, майстерня якого містилася на Ринку,  продавав ровери і складові частини до них (шрубки, шприхи, кишки, плащі і т. д.). Він також приймав до направи ровери та випозичав їх за певну плату. Отже, велосипеди були в Коломиї уже на початку ХХ ст.

У 1930-і рр. в Коломиї популярними були німецькі марки «Durkopf» однойменної німецької фірми та «Diamond» теж однойменної німецької фірми, яка випускала велосипеди від 1885 р. А також ровера польського виробництва: «Janos», «Бренебар», «Завадський» і т. зв. «народні ровера», які виготовляли на фабриці Камішевського. Ба навіть можна було купити легкі японські велосипеди, несучі конструкції яких виготовляли з бамбука.

Ровера тоді коштували дорого. Наприклад, вищезгаданий «Janos» коштував 120 злотих (ціна молодої корівчини).

Коломийський гімназист Роман Малащук, описуючи закінчення гімназії 1931 р., згадує таке: «Була тоді така мода, що абсольвенти (випускники гімназії — прим. М. Савчука) отримували від своїх батьків капелюхи і палиці, отримали і ми. Мій батько купив мені ще й ровер за 360 злотих (очевидно — на рати (виплату - ред.), яких не вспів сплатити до своєї смерти)».

У 1937 р. учень Коломийської гімназії Євген Мельничук об’їхав своїм ровером усю Польщу.

Діти багатших містян мали дитячі роверчики або їздили на самокаті, які в Галичині називали на польський манер «гуляй-нога».

У Коломиї працювали веломайстерні. У повоєнні роки велосипедами користувалася керівники коломийських підприємств, хоча незабаром вони пересіли на автомобілі. Деякі коломийські організації у 1970-і давали працівникам велосипеди для швидшого виконання різних завдань. Особливо це стосувалося комунальної служби. Роверами також користувалися листоноші.

У радянський період популярними були марки велосипедів: «Україна» (Харків), «Минск» (Мінськ), «Десна» (), «Пенза» (Пенза), підліткові «Орленок» («Орлятко») та «Школьник» («Школяр»), дамські велосипеди.

Частина людей цікавилася велоспортом. Тут Коломия мала теж свої успіхи. 

У Коломиї нема клубу роверистів, але якби був, то першими членами його могли б стати громадський діяч Любомир Грабець, диригент Роман Хімей, краєзнавець Василь Нагірний...

Поміж активних коломийських велосипедистів варто назвати майстра спорту з велоспорту (1990) Юрія Турянського, який свого часу велосипедом зробив, мабуть, найбільші за всю коломийську історію, велоподорожі по Криму, Кавказу, Узбекистану, Алтаю і Далекому Сході. А також підприємця Володимира Андрущенка, який провіз велосипедом свого пса Брюселя в рюкзаку і встановив рекорд України.

Микола САВЧУК


Переглядів: 301 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024